Adni jó

2022.12.12. 17:58

Ajándékdoboz, nem segélycsomag - Vasárnapig várják a felajánlásokat, névre szóló ajándék lesz belőle

Mint a mesebeli télapóműhelyben, úgy készülnek az ajándékcsomagok a nehéz sorsú gyermekek számára a Baptista Imaházban. Ezúttal azonban manók helyett saját idejüket, energiájukat, üzemanyagukat nem sajnáló önkéntesek dolgoznak hosszú délutánokon át azért, hogy mosolyt csaljanak az arcokra.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Tavaly 22 Vas megyei faluba jutottunk el, idén 43 településről érkezett igény felénk a védőnőkön, háziorvosokon, tanárokon keresztül. Évek óta bevált, hogy összedolgozunk velük, így valóban a rászorulók kapnak segítséget és személyesebbé is tudjuk tenni az ajándékozást. Fontos: mi ajándékdobozt adunk át és nem segélycsomagot – mondja Harsányi Andrásné Marika, akit helyi önkéntesek lelkes csapata vesz körül. A Baptista Gyülekezet 16 éve csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójához, azóta csak a pandémia törte meg egyszer, 2020-ban, a hagyományt.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Az önkéntesen idén úgy tapasztalják, csökkent az adakozási kedv, pedig a gyerekek már nagyon várják a karácsonyt. December 18-ig fogadják a dobozokat a Szent Márton utcai székhelyükön, elsősorban nagyobbacska, 10-16 éves fiúknak való ajándékok hiányoznak még. – A beérkezett cipősdobozokat átnézzük és szükség esetén kiegészítjük, és teszünk bele egy rövid leírást a karácsony örömüzenetéről – magyarázza a főszervező. Majd hozzáteszi: a selejtes, rossz állapotú dolgokat nem adják tovább, igazi ajándékkal szeretnék meglepni a nehéz sorsú gyerekeket. A dobozokba jó, ha kerül játék, mesekönyv, színesceruza, karácsonyi dísztárgy, édesség, esetleg tisztálkodószer és szép állapotú ruhanemű. A felajánlóktól azt kérik: a dobozok teteje és alja külön legyen becsomagolva, gondoskodjunk az elemről is, ha csak azzal működik a játék, a használt dolgok pedig legyenek tiszták. Ugyanakkor ne legyen a dobozban alkohol, gyógyszer, romlandó étel, agresszivitásra késztető játék. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

– Már-már elcsépeltnek hangzik, de a gyerekek mosolya minden befektetett időt és pénzt megér – mondják az önkéntesek, akiknek már attól felragyog a szemük, ha felidézik az előző esztendők élményeit, ha belegondolnak abba, mekkora örömmel fogadják érkezésüket. Higgyük el – erősítik meg – ha nem lenne a sok önzetlen adományozó, az ő karácsonyfájuk alatt semmi nem lenne. Elhisszük, de tegyük hozzá: ehhez kellenek a mesebeli télapóműhely hús-vér manói is. Vagy inkább angyalai?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában