Olvasói panasz

2022.12.29. 13:10

Behajtási költségátalány a Vasivíz-nél: újabb panaszos kereste meg szerkesztőségünket

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Újabb panaszos fordult szerkesztőségünkhöz, miután foglalkoztunk a témával: a nem lakossági felhasználóknál késve fizetés esetén alkalmazza a 40 eurós behajtási költségátalány kiszabását a Vasivíz Zrt. is.

A cégem nevében 2022. november 4-ei fizetési határidőre kiállított 7729 forint összegű csekket adtam fel 2022. november 4-én. A Vasivíz Zrt. erre is kivetette a „hálóját” – fogalmazott levelében olvasónk, aki kérte, nevét ne hozzuk nyilvánosságra. A késedelmes fizetés miatt a víziközmű-szolgáltató a Répcelak térségében működő cégre kirótta a 40 eurós behajtási költségátalányt. A vállalkozó azonban úgy gondolja: jóhiszeműen járt el, hiszen a csekken szereplő dátummal megegyező időpontban adta fel a befizetendő összeget. 

Méltányossági kérelemmel fordult a társasághoz. Indoklásában nemcsak ezt írta le, hanem azt is: A NAV állásfoglalása alapján a törvény lehetővé teszi, hogy az igény érvényesítésének lehetőségéről a jogosult (a Vasivíz Zrt. - a szerk.) a jogvesztő határidő bekövetkezése előtt lemondhat. A férfitől megtudtuk: a szolgáltató válaszában azt közölte, 2022 májusában kiküldték a 40 eurós behajtási költségátalányról szóló tájékoztatót. Arra is felhívták a figyelmet: „A Ptk. szerint a jóváírás időpontja az a dátum, amikor a jogosult számlájára az ellenérték megérkezik. Önkormányzati tulajdonú és önkormányzati vagyont kezelő cégként nem áll módunkban a jogos behajtási költségátalány elengedése” – tették hozzá.

A Vasivíz Zrt. korábban arról tájékoztatta szerkesztőségünket: a Magyar Nemzeti Bank elnökének 2009. évi rendelete szerint a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget a kedvezményezett fizetési számláján jóváírják. „A Magyar Posta három-öt napon belül dolgozza fel és adja át társaságunknak a csekkes befizetések összegét” – írták.

Olvasónk igazságérzetét mégis bántja, hogy a cégére behajtási költségátalányt rótt ki a víziközmű szolgáltató, azt természetesen már befizette. A társaságnál egyébként az a döntés született: a 2023. január 1-jétől kibocsátott számlákra vonatkozóan 10 001 forint feletti limithatár felett érvényesítik a behajtási költségátalány kiszabását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában