Karácsony

2022.12.25. 12:00

Cselekedjünk úgy, hogy a kis Jézus álmában mosolyogjon – szentmise vasárnap délelőtt a szombathelyi székesegyházban

Bege Botond

Forrás: Szendi Péter

A vasárnapi püspöki szentmise főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök volt a szombathelyi székesegyházban. - A mise elején tartott csönd alatt azzal szembesülünk, hogy mindannyian emberek vagyunk megannyi gyöngeségünkkel és gyarlóságunkkal, amit szeretnénk magunk mögött tudni, hogy méltó és szép módon tudjunk ünnepelni - mondta a püspök.  

A prédikációban a segédpüspök így beszélt: - Jézus mindenben hasonlóvá lett hozzánk. A legtöbbünk már látott kisbabát, amikor ott alszik a kiságyban - és nem tudjuk, hogy miket álmodik, miket gondol, de van úgy, hogy az alvó gyermek   összehúzza a szemöldökét. Vagy gőgicsél és felsír álmában - vagy  mosolyog, olyan kedves az arca szinte fülig ér a szája. Vajon mit álmodhat egy ilyen csöpp baba? - tette fel a kérdés a segédpüspök, majd így folytatta:

 - Ugyanilyen volt a mi kis Jézusunk is, a Szűzanya és Szent József látták ugyanezeket a gesztusokat. Nyilván nem tudjuk, de sejtjük, hogy megálmodhatta, mi zajlik a világban. Megálmodta az első nagy bűnt, amit mindannyian örököltünk - és annak következményeit. Megálmodhatta azt az időt, amikor az ember eljutott odáig, hogy elfordult az Istentől. Ilyenkor talán fel is sírt. Álmodhatott annyi szörnyűségről, amit mi emberek követtünk és  követünk el - egészen napjainkig. Megálmodhatta a borzalmakat, amik itt vannak a nyakunkban - sorolta a püspök, megemlítve a Covid-járvány pusztítását is.

-A mi kis Jézusunk azonban  nemcsak összehúzza a szemöldökét, nemcsak felsír, hanem van úgy, hogy bájos az arca, hogy mosolyog, szinte fülig ér a szája. Például most így rátok nézve egy ilyen székesegyházban, amit gyönyörűen felújítottak, de a benne lévő hívektől a legszebb.  Biztos vagyok benne, hogy a kis Jézus álmában látta ezt, és mosolygott  – zárta a szentbeszédet Fekete Szabolcs.  

A szentmise végén a hívek ünnepi áldást kaptak.  Az éjféli szentmiséhez hasonlóan (amiről ITT írtunk)  vasárnap délelőtt is sokan voltak a szombathelyi székesegyházban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában