Szilveszteri hangulat

2022.12.31. 20:58

„Csergessétek legények! Hej!” - Megalapozták a szilveszteri hangulatot Nicken - fotók, videó

Folytatva a tavalyi kezdeményezést: csergetéssel alapozta meg a szilveszteri hangulatot a Fergeteg Néptánc Együttes. Előbb a nicki templom előtti téren, majd Répcelakon csattogtak az ostorok.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotós: © Cseh Gábor

A gonosz, a sötétség zajkeltéssel, kiabálással való elűzése a téli néphagyományok része. Sokan nem tudják: a petárdázás is ennek a szokásnak a folytatása – mondja Tamás Tibor művészeti vezető, aki tavaly határozta el, hogy a Kelet-Magyarországon őshonos hagyományt átörökíti Vasba. Még Celldömölk és Sümeg térségéből is érkeztek csikósok, hogy csergessenek, azaz csattogtassák ostoraikat. A helyi rigmusokat a Fergereg Néptánc Együttes tagjai énekelték – a végén mindig ugyanazzal a felszólítással: „Csergessétek legények! Hej!” És mint vezényszóra, egyszerre lendültek levegőbe a karikák.  

A csergetés hagyományos legenda is fűződik: a szoboszlóiak 1559. december 31-én kolompszóval és ostorpattogtatással ijesztették el a várost fenyegető török hadsereget. Történt ugyanis, hogy a hódító sereg egy része könnyű prédára számítva bekerítette a várost, ahol valóban nem volt annyi fegyverforgató, aki felvehette volna velük a harcot. A város lakói a sötétedés érkeztével ezért cselhez folyamodtak: csergetéssel óriási lármát csapva azt a látszatot keltették, mintha óriási túlerőben lennének. A csergetés a csikósok tudománya volt, a karikás ostor folyamatos forgatása közben egy bizonyos apró bólintó mozdulattal egy pillanatra bekunkorítva szólaltatták meg a sudarat, ami jó nagyot szólt. A „hadművelet” sikerrel járt, a hajdúk csapata a szomszéd településen túlra kergette az oszmánokat. Később azonban sűrű köd szállt a térségre, visszafordulásra kényszerítve a hajdúkat. A szoboszlóiak ezért mindenütt fényeket gyújtottak, félreverték a harangot, így segítve a kint lévők hazatalálását.  

Tamás Tibor mondja: legyünk csak biztosak benne, a fény lassan legyőzi a sötétséget. Ők amit lehetett, megtettek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában