Ilyen volt 2022

2022.12.23. 11:30

Csúnya véget ért a szalagavató, felújított szülészet a Markusovszky-kórházban - Ez történt márciusban

vaol.hu

Forrás: VN

Arról már beszámoltunk, hogy melyek voltak azok az események januárban és februárban, amelyek leginkább érdekelték olvasóinkat. A 2022-es év múltidéző sorozatát a márciusi történésekkel folytatjuk. Lássuk a harmadik hónapot:

Helyi közélet

Csúnya véget ért a szalagavató az egyik szombathelyi gimnáziumban 65 évvel ezelőtt

Egyik legnépszerűbb írásunk március hónapban egy 65 évvel azelőtti esetről szól, amit elsőkézből hallhattunk. Szerkesztőségünkbe egy korabeli újságcikkel érkezett olvasónk, aminek állításait – melyek szerint mindenki jól érezte magát – cáfolni kívánta. Kóta Ferenc viszszaemlékezése szerint a szalagavató szétverésére azért került sor, mert Pesten szervezkedés kezdődött.

 Kóta Ferenc felidézi: március 7-én volt a gépiparisok szalagavatója is, valószínűleg nem vették jó néven, hogy a Nagy Lajos Gimnázium is ugyanarra a napra tette. Sokan voltak vidékiek, akik az éjfél utáni kijárási tilalom miatt még a mulatság befejezése előtt igyekeztek volna a tíz-tizenegy órakor induló, utolsó busz- és vonatjáratokhoz, egyszerre többen szerették volna a rendezvény helyszínét elhagyni. Éppen a kijárati ajtóhoz értek, amikor eléjük léptek a pufajkások, és megállították őket.

– Elöl voltam, mondtam nekik jóhiszeműen, hogy a buszhoz, vonathoz megyünk, hazaigyekszünk. A hátam mögött a lépcsőn jött a sok ember, nyomultak volna kifelé. Ekkor azt mondta az egyik pufajkás, hogy „Álljon meg, mert keresztüllövöm!”, és rám fogta a pisztolyát. Elkezdtek gumibottal ütni-verni mindenkit, akit értek. Akkora ütést kaptam a fejemre, hogy összeestem – idézte fel lapunknak Kóta Ferenc.

Mutatjuk, milyen lett a felújított szülészet a szombathelyi Markusovszky-kórházban

Szintén sokakat érdekelt a felújított szülészetről szóló beszámolónk, amit március hónap utolsó napján adtak át. Három ütemben közel 400 millió forintból valósult meg a Markusovszky-kórház Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályának, valamint a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály gyermekágyas részlegének felújítása. A helyiségek kialakítása során a korszerű szakmai irányelveket vették figyelembe: baba és kismama a nap 24 órájában együtt lehet.

 

Angyalka szeretne járni, szaladni, játszani - A körmendi kislány 65 dekás súllyal született

Márciusban mutattuk be Hendawy Angel - akit a legtöbben Angyalkának hívnak - történetét, ami szintén népszerű volt olvasóink körében. Göndör fürtökkel körbefogott arca mindig csupa mosoly, a szemei ragyognak, minket is így fogadott, amikor márciusban meglátogattuk. A kislány 2011-ben, szilveszter estéjén született, 65 dekás súllyal.

Édesanyjának példaértékű terhessége volt egészen a 27. hétig. Akkor eltűnt a magzatvíz – igen, eltűnt, nem elfolyt –, senki nem tudja, hova. A mai napig nem derült ki, hogy mi történt. Az orvosok azt gyanítják, hogy vagy a vérben vagy szájon keresztül történt valamilyen fertőzés. Angyalka 65 dekagramm és 32 centi volt a születésekor, de mindkét Apgar-értéke kilences volt. Születése után azonnal a Neonatális Intenzív Centrumba vitték, ott töltött 116 napot, ebből 110 napot volt inkubátorban, oxigén alatt. Angyalkát a szülei 2 kiló 45 dekás súllyal hozták haza Körmendre a pécsi kórházból. 

Helyi kék hírek

Farostlemez repült le egy teherautóról, négy jármű tört össze Szombathelyen

Egy súlyos balesetre is sokan kattintottak március hónapban. Történt, hogy egy konténert szállító teherautó haladt Szombathelyen a Muskátli utcában a Szent Imre herceg útja felé, amikor a teherautóról egy szállított farostlemez lerepült. A szállítmány egy szemből érkező Mitsubishi személyautóra esett, amit összetört. A Mitsubishi megállt, ahogy a mögötte érkező Fiat is. Harmadikként egy Renault érkezett, de ennek a vezetője későn vette észre az előtte megálló autókat és a Fiát hátuljának ütközött. Ezután a Renault áttért a szembejövő sávba, ahol frontálisan ütközött egy szemből érkező másik Renault személyautóval.

Háború

Másnap bombáztak: hálásak, hogy befogadták őket a celliek - Ukrán menekültekkel beszélgettünk

A háború borzalmai elől menekülő ukrán családoknak Vas megye is igyekezett menedéket nyújtani. A téma mivel újkeletű volt, ezért foglalkoztatta az embereket, különösen amilyen történeteket meséltek az általunk megkérdezett ukránok, amikor Celldömölkön látogattuk meg őket. A Vasvirág Hotel egyik társalgójának asztalánál négyen ültek velünk szemben, három bátor ukrán nő, valamint a celli plébánoshelyettes, Mikulyák László a tolmács szerepében. Olena és lánya, Alekszandra egy Kijev közeli városból, míg Tetjana Kelet-Ukrajnából, szó szerint a bombázás és az utcai harcok elől menekült hazánkba. Olena és családja városát teljesen lebombázták, ők tíz napig voltak házuk pincéjében, mielőtt elmenekültek.  Részletesen elmesélték történetüket. 

Olvasói panasz

Óriási a vadkár az Őrségben

Mercz Ilona panaszáról szóló írásunk is felkeltette olvasóink figyelmét. Őrségi olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a szélmalomharcra, amit a helyiek a lakott területre is behatoló vad ellen folytatnak. Feltúrják a gyepet, lehántják a gyümölcsfák kérgét, megeszik az örökzöld dísznövényeket. Nem félnek az embertől, a vegyszeres vadriasztókat megszokták, a villanypásztorral nem törődnek.

Ilona, aki korábban Őriszentpéteren volt jegyző, szomorúan mutatta a csutakra rágott oszlopos tuját. Egy ép ágat sem hagyott a vad. Szörnyű látvány a ház mellett álló teljesen lekérgezett ecetszömörce, valaha ékessége volt az udvarnak. Megnézünk egy több méteres tuját, amibe fejmagasságban „ablakot” rágtak a szarvasok. Siralmas látvány a meghántott almafa is, alig van ép ága. Hiába lógnak rajta a vadriasztó-anyaggal töltött zsákocskák. Megkezdték a naspolyát, a meggyfát és a hársfát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában