Interjú

2022.12.27. 17:46

Dr. Hende Csaba: Békére van szükség - A Szombathely 300 programról is beszélt az országgyűlés alelnöke

A Szombathely 300 programról, a háború és a szankciós intézkedések következményeiről, valamint politikai munkájának eredményeiről is beszélt lapunknak dr. Hende Csaba

Tömböly Ágnes

Dr. Hende Csaba: Szoktuk mondani, hogy békés, boldog új esztendőt kívánunk. Ennek most különösen nagy súlya van

Fotó: © Cseh Gábor

- A Európai Bizottság december 22-én jóváhagyta a magyar operatív programokat és a partnerségi megállapodás szövegét. Ebben a megállapodásban oroszlánrész jutott annak a 17 pontos törvényalkotási csomagnak, amiket a parlament elfogadott – kezdte nyilatkozatát dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, a Törvényalkotási Bizottság elnöke. - Örülök annak, hogy részben az én munkámnak köszönhetően is megszülethetett ez a megállapodás. Az a jogalkotási munka, ami a jogállamisággal kapcsolatos EU-s viták feloldására szolgál, folytatódni fog. A jóváhagyott dokumentumban szerepel 27 úgynevezett „szuper mérföldkő”, amiket a korrupció elleni küzdelem, a bíróságok függetlensége és más hasonló témákban Magyarországnak el kell érnie ahhoz, hogy a részben zárolt összegeket is megkapja – hangsúlyozta dr. Hende Csaba, hozzátéve: a következő hónapokban ezért fognak dolgozni. - Ennek a megállapodásnak az egyenes következménye, hogy lesz pénz a pedagógusok béremelésére és más közalkalmazottak támogatására.

A cél, hogy folytatódjanak az útfejlesztések

Ennek a dokumentumnak az elfogadása azt is jelenti, hogy lendületet vehet a Szombathely 300 program is – folytatta az országgyűlési képviselő. Majd kifejtette: - Bár a jelenlegi városvezetés igyekszik úgy beállítani, mintha valaha azt ígértem volna, hogy 300 milliárd forint érkezik a város kasszájába, erről szó sem volt. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a Szombathely-északkeleti elkerülő, a Szombathely-Kőszeg, illetve a Szombathely-Egyházasrádóc közötti gyorsforgalmi útszakaszok önmagukban 240 milliárd forintos tételt jelentenek. Ezek állami beruházások, így értelemszerűen azokból a pénzekből nem kerülhet a városi kasszába.

A kormánypárti politikus szólt arról is: sajnálatos, hogy ezeket a beruházásokat idén le kellett állítani, de ha normalizálódik a világgazdasági helyzet, azok folytatódhatnak. - Ehhez az kell, hogy szoros szövetségben Lázár János miniszterrel és Ágh Péter államtitkárral ezeket az útépítéseket előkészítsük. Jómagam azon dolgozom, hogy a kiviteli tervek megrendeléséhez a mintegy 4,5 milliárd forint meglegyen, azok elkészülhessenek – húzta alá dr. Hende Csaba.

Pluszforrások bölcsődékhez és a piachoz

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben három olyan kormányhatározatot is aláírt, amik a szombathelyi választókerületet érintik – tért át az év végi jó hírek sorolására az országgyűlési képviselő. - Az új szombathelyi, Városligeti bölcsőde építéséhez még 101 millió forintot, a Vásárcsarnok beruházásához újabb 186 millió forintot, az új bucsui bölcsőde megépítéséhez pedig további 128 millió forintot nyújt a kormány – összegezte a fejleményeket. A politikus úgy látja: a választókerületben „édes gondok” feszítik a döntéshozókat, hiszen folyamatosan kell bővíteni, fejleszteni a gyermekintézményeket. - Nardán egy korábban bezárt óvodaépületet újítottunk fel és indítottuk újra az intézményt. Náraiban az óvodát egy újabb csoportszobával és kiegészítő helyiségekkel bővítettük, és megépült dr. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter támogatásával a Mesevilág óvoda Sében. Bucsuban pedig mintegy 300 millió forintból bölcsőde készül a vadonatúj egészségház közelében – emlékeztetett.

Hatodszor jutott a parlamentbe

A kormánypárti politikus az áprilisi országgyűlési választás eredményét sem hagyta ki év végi visszatekintéséből. Ismert: dr. Hende Csaba hatodszor foglalhatott helyet az országgyűlésben, a szombathelyi választókerületben ötödször kapott bizalmat. - Az a jó ötezer szavazat, amivel le tudtam győzni Czeglédy Csabát, az egységes ellenzék jelöltjét, jelentős különbség, és abból 3000 szavazat Szombathelyen született – hívta fel a figyelmet. Az országgyűlés alelnöke utalt a „guruló dollárok” miatti botrányra, s arra, hogy a titkosszolgálati jelentés feltárta az Éljen Szombathely Egyesület és a DatAdat Profession Kft. közötti kapcsolatot. - Arra a világos kérdésre, hogy szolgáltattak-e adatot a DatAdatnak, nem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem: kiknek a személyes adatait továbbították?! – jelentette ki dr. Hende Csaba, aki szerint a folyamatban lévő nyomozások idővel úgyis választ adnak valamennyi eddig feltett kérdésre.

Ezúttal a békés szón a hangsúly

- Nem kell arról sokat beszélni, hogy a 2022-es év milyen nehézségeket hozott, hogy az egekbe szökő energiaárak milyen kihívások elé állítják a családokat, a vállalatokat, az önkormányzatokat és az állami intézményrendszert. Elsősorban békére van szükség, és a legfontosabb kimaradni ebből a konfliktusból, nehogy még súlyosabb következményekkel kelljen szembenéznünk – fogalmazta meg üzenetét dr. Hende Csaba az új esztendő küszöbén: - Szoktuk mondani, hogy békés, boldog új esztendőt kívánunk. Ennek most különösen nagy súlya van, ezúttal a békés szón a hangsúly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában