Múltidéző

2022.12.04. 12:37

Egy maribori cég, amely 45 éve Szombathely szívébe lopta magát - A megye 20. századi legnagyobb áruházát építette

A maribori Konstruktor Általános Építőipari Vállalat, amely a szombathelyi Borostyánkő nagyáruházat építette, jó ismerőssé vált a hetvenes évek második felében Szombathelyen. Az üzletházat négy és fél évtizede építették, amely végül 1978. május 2-án nyitotta meg kapuit. (A Borostyánkő Áruház építési munkálatairól korábban már írtunk Múltidéző rovatunkban.)

Kelemen Attila

A szombathelyi Borostyánkő Áruház impozáns köntösében

Forrás: VN-archív

Negyvenöt éve ugyan az építkezés színhelye mellett elhaladva csodálták a megyeszékhely lakói a kitűnően szervezett, gyors, eredményes és jóminőségű munkát, ám hathatósan mégsem ismerték a kivitelező jugoszláv vállalatot. Ki volt ez a cég, amely a megye és Szombathely 20. századi legnagyobb áruházát építette?

Mi volt a titka a nagy sikernek és elismerésnek, amelyben a maribori építészek részesültek a szombathelyi nagyáruház építési színhelyén? Válaszként elsősorban a fennállásának 30. évfordulóját akkor ünneplő Konstruktor vállalat 3600 tagot számláló kollektívájának szervezettségét, személyi feltételeit, anyagi felszereltségét és nem utolsó sorban az addig összegyűjtött gazdag tapasztalatait lehetett felsorolni.

A maribori vállalat nemcsak Szlovénia, de egész Jugoszlávia tekintetében az egyik legnagyobb és legjelentősebb építőipari vállalat volt, amelyik saját műszaki tervező irodával és komplett mérnök gárdával rendelkezett. Szlovénia északkeleti részén tizenegy társult önigazgatási szervezetük működött. Közülük két termelési egység, mégpedig a muraszombati Gradbenistvo Pomurje (Pomurjei Építészet) és a lendvai Gradbenik (Építész) kapacitását teljes egészében a szombathelyi Borostyánkő építkezés kötötte le.

A maribori Zlatorog szappan, kozmetikai cikkek gyárának modern épület
Forrás: VN-archív

A nagy hatásfokú, hazai és külföldi technológiát eredményesen alkalmazó Konstruktőr Vállalat tevékenységének dimenzióit az az adat szemlélteti, amely szerint a 3600 tagú kollektíva 1976-ban hazai és külföldi piacokon közel 1 milliárd 100 millió dinár, illetve devizai jövedelemre tett szert. A Konstruktor azok közé a jugoszláv építőipari vállalatok közé tartozott, amelyek elsőként kezdték meg a lakások „piacra” építését. A vállalat évente átlagban valamivel több mint 1000 lakásegységet épített fel.

Építészeinek a munkája nem korlátozódott a lakásépítésre, hiszen építettek számos középületet és ipari üzemet. A hetvenes évek közepén felépített hazai épületeik közül meg lehetett említeni a maribori kórházat és a merészen tervezett takarékpénztárat. A vállalat teljesítőképességére jellemző volt, hogy ez a kollektíva néhány évvel korábban az Adriai tenger partján két szállodakomplexumot épített 2500 ággyal, mégpedig két szezonon kívüli időszakban, ami azt jelenti, hogy mindössze hét hónap alatt.

A vállalat nemcsak a hazai, jugoszláv piacon jelentkezett nagyon rövidre szabott építési határidőkkel és rendkívül magas követelményekkel, hanem - talán még nagyobb mértékben - a külföldi piacokon is. A Konstruktor volt az egyik első építési vállalat, amelyik az ismert jugoszláv gazdasági reform után azonnal bekapcsolódott a nemzetközi munkamegosztásba. Így a vállalat dolgozó kollektívája addig számos jelentős objektumot épített a korzikai Ajacciotól a Szovjetunió-beli Jaltáig, a földrengés sújtotta Szkopjétól a Német Szövetségi Köztársaságban levő Bad Godesbergig. Ugyanebben az országban Fürstenfeldbrücke városban új lakónegyedet építettek, Stuttgartban repülőtéri épületet, Münchenben az olimpiai falu egy részét, és még számos más igényes objektumot.

A München melletti Fürstenfeldbruckban egy év alatt három lakóház-objektumot építettek fel 166 korszerű lakással

A Konstruktor építészei részt vettek többek között az összes háború után épült ausztriai vízierőmű építésében, és önállóan építették meg az atomközpont reaktor-objektumot az ausztriai Zwentnerdorfban. A vállalat egységei azt a legkorszerűbb technológiát alkalmazták, amely akkoriban a korszerű jugoszláv magasépítés alapszisztémáját képezte. Az építész kollektíva, amelyet 1977 tavaszától kezdve a vasi megyeszékhelyen is ismertek, középtávú tervében fontos feladatként jelölte meg azt, hogy a jövőben is fő célja marad a teljesítőképesség növelése, a nagy hatásfokú technológia alkalmazása és továbbfejlesztése, valamint a korszerű munkaszervezés.

Szombathelyen nem csupán építették a Borostyánkő Áruházat, hanem a vállalat vezetősége és szakemberei hajlottak afelé az elgondolás felé, hogy baráti találkozón vegyenek részt Vas megyei kollégáikkal, és kölcsönösen cseréljék ki tapasztalataikat munkaszervezési és szakmai kérdésekben. Annak ellenére, hogy a Konstruktor vállalat mind a hazai, mind a külföldi piacokon rendkívül keresett és gyakorlatilag a teljes kapacitást kimerítette, vezető körökben mégsem zárták ki azt a lehetőséget, hogy Magyarországon a szombathelyi példa alapján elfogadjon még valamilyen megrendelést, legyen az akár önállóan, mint például a szombathelyi Borostyánkő nagyáruház esetében, vagy pedig esetleg partnerként társulva valamilyen magyar építési vállalattal. Akik a szombathelyi építkezésen dolgoztak, többen magyar nemzetiségűek voltak: Muraszombat és Lendva községek lakói. Kivétel nélkül mindannyian elismerően nyilatkoztak Szombathely lakosságának közvetlenségéről, szívélyességéről és vendégszeretetéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában