Ünnep

2022.12.02. 20:08

Ezer éve lett püspök Gotthárd apátból - Szent Gotthárd püspökké szentelésének ezredik évfordulóját ünnepelték péntek este a településen - fotók

Szent Gotthárd püspökké szentelésének ezredik évfordulóját ünnepelték péntek este a településen. Könyvbemutatót is ünnepi szentmisét is tartottak. Az évfordulóra Mosonmagyaróvárról a városba hozták Szent Gotthárd csontereklyéjét.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A millenniumi ünnepség a Szent Gotthárd Általános Iskolában kezdődött, ahol Bodorkós Imre plébános köszöntötte a megjelenteket. Az atya felidézte Gotthárd apát püspökké szentelésének körülményeit, amely éppen ezer évvel ezelőtt, 1022. december 2-án történt a Szentgotthárdtól ezer kilométerre található Hildesheimben.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere arról beszélt, hogy a szakrális helyek sűrűsödési pontok, amelyeket a Jóisten jelöl ki. -Egészen biztos, hogy városunk – amelyet ciszteri szerzetesek alapítottak 1183-ban - ezer évvel ezelőtt ilyen hely volt - mondta. A szentgotthárdi barokk templom kincsei című könyvet a szerkesztő, Horváth Zsuzsanna mutatta be az érdeklődőknek. Azezer példányban megjelent kötet képekkel gazdagon illusztrált, a szöveg alapjául Zlinszky Mária több mint négy évtizeddel ezelőtt írt tanulmánya szolgált.

 

A program a kívül-belül teljesen megújult Nagyboldogasszony templomban folytatódott, a szentmisén Bérczi László Bernát zirci apát szólt az egybegyűltekhez. -Szent Gotthárd példa számunkra, mert egyszerű, alázatos, Istent kereső, a hívek szolgálatára odahajló ember volt, akit a szeretet vezetett. Települések és templomok őrzik a nevét szerte Európában. A szentté avatott püspök európai tiszteletét ciszterciek és bencések terjesztették széles körben.

A heiligenkreuzi apátság üzenetének tolmácsolásakor elhangzott, hogy a zirci, szentgotthárdi és heiligenkreuzi egyház közösséget alkot évszázadok óta. A millenniumra a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániáról a városba hozták Szent Gotthárd püspök csontereklyéjét. A misén Szent Gotthárd közbenjárását kérték, végül szentképeket osztottak a híveknek, amelynek egyik oldalán az ezer éve püspökké avatott apát látható, a másikon Ferenc pápa Szent Gotthárdról írt gondolatai olvashatók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában