Hagyományőrzés

2022.12.12. 11:18

Felelevenítették a népszokást: december 13-án, kedden verselve járják a fiúcskák a falut - videó

A hagyományőrzők tavaly felelevenítették az évtizedekkel ezelőtt abbamaradt népszokást, a lucázást, így idén is végig járják a falut mondókáikkal a gyerekek december 13-án.

Merklin Tímea

A lucázók: Balazatics Barnabás, Perger Benett, Farkas Ádám, Farkas Dániel

Fotó: Cseh Gábor

Sokan már csak elbeszélésekből ismerik: „Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok” – ez volt a beköszönő versike, ha a gazda megengedte, hogy bejöjjenek hozzá a gyerekek lucázni vagy kotyolni, almát, diót, csokit kaptak érte. Szalmát teríttettek a letérdelő fiúk lába alá, amit a gazdaság gyarapodására mondott vers után összeszedtek, felkaptak, és kivitték a tyúkok alá, hogy tényleg jobban tojjanak.

 „Tiktyok, lúdgyok jó ülősek legyenek, olyan vastag szalonnájuk legyen, mint a mestergerenda!” – hallottuk a nemescsói fiúcskáktól a termékenységvarázslást, amit a Tézsula Hagyományőrző Egyesület tagjai tanítottak nekik, és először tavaly indultak útnak vele a faluban. Idén is mennek lucázni 13-án délután, iskola után – jó egy kis csokit, cukrot kapni érte.

Szalmer Istvánné Lívi (62) úgy emlékszik, a hagyomány felújítása előtt évtizedekig nem volt lucázás Nemescsóban, de a 70-80-as években még „nagyon ment”.

- Luca napjára virradó éjjel a fiúk elvitték a házaktól a fűrészbakot, a kerti kiskaput, és eldugták vagy összecserélték másokéval, nagy zűrzavart okoztak – mesélte.

Udvardi Lászlóné Irma (67) felidézte: olyan is volt, hogy éjjel teljesen szétszórtak teljesen szalmakazlat vagy a szekeret felvitték a lányos ház tetejére.

- Apukám kiderítette, hogy kik rakták fel a szekeret a tetőre - a két keresztfia volt -, és lehozatta velük. Talán azért is szűnt meg ez a népszokás, mert a helyzet eldurvult – vélekedett az idős asszony.

Manapság a hagyományőrzők szolidan lucáznak: csak verselnek, éjszakai furfangok már nincsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában