Hanuka

2022.12.19. 19:30

Fellobbantak a lángok a kilencágú gyertyatartón - Gyertyagyújtás és koncert Hanuka alkalmából Kőszegen

Hanuka gyertyagyújtásra hívott hétfőn a Jurisics térre a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. Az ünnepen jelen volt Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségelnöke és Nagy Andor, Magyarország bécsi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Tóth Kata

Fotó: © Unger Tamás

Ritka esemény a világtörténelemben a győztes szabadságharc, és különösen ritka a zsidó történelemben. Nem véletlen, hogy a makkabeus hősök emlékünnepe, a hanuka mindmáig az egyik legmeghittebb zsidó ünnep világszerte. A tél derekán apró lángokat gyújtunk, amelyek beragyogják otthonainkat és a szíveinket – fogalmazta meg bevezetésként Szántóné dr. Balázs Edit történész, majd elmondta: a makkabeusok szíriai görögök feletti győzelme, a jeruzsálemi szentély megtisztítása és újraavatása, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezünk. Győrfi László a csoda ünnepéről beszélt. Mint mondta, az is csoda, hogy egy olyan városban ünnepelhetünk közösen, amely tanúja volt a majdnem 80 évvel ezelőtti tragédiának. Minden nap eggyel több gyertyát gyújtunk, növelve ezzel a csoda értékét, mondta, és Köves Slomó vezető rabbi üdvözletét tolmácsolta. 

Básthy Béla az évszázadok emlékét őrző téren arra hívta fel a figyelmet: a sokszínűség, ami ott most megjelenik, része a város életének. – Ha kellően nyitott a szívünk egymás iránt, mindannyiunk számára tanulságokkal szolgál a hanuka története. A legfontosabb: ha identitásunkban, saját hitvallásunkban elég erősek vagyunk, akkor minden erővel szembe lehet szállni. Jól együtt élni pedig akkor tudunk, ha tiszteljük egymás szent szokásait és megtartjuk a magunkét, mondta.

Győrfi László és Nagy Andorgyújtották meg a hanukián, a kilencágú gyertyatartón az első gyertyát; Básthy Béla polgármester és Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnökepedig a másik kettőt. A nagykállói rabbi, Taub Eizik nótáját – Szól a kakas már – Mizsei Zoltánnal, az FTI-iASK kutatójával sokan együtt énekelték, és körbeállták a hanukiát, hogy őrizzék a gyertyák lángját.

A téren flódnit, babkát, bóleszt, hanukai fánkot kínáltak az egybegyűlteknek. Az ünnepélyes szertartás után Sebestyén Ernő hegedűművész, Éder György csellóművész és Bognár Ferenc zongoraművész Fritz Kreisler műveit adták elő a felújított zsinagógában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában