Korszerű és jövőbemutató

2022.12.01. 16:06

Fiatal doktoranduszok is bemutatták kutatási témáikat - A Savaria kampuszon rendezték a 25. országos Gyártás Konferenciát - fotók

A 25. országos Gyártás Konferenciát az ELTE szombathelyi kampuszán rendezték meg az Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet és a Gépipari Tudományos Egyesület közös szervezésében szerdán és csütörtökön.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

A konferencia a korszerű és jövőbe mutató gyártási rendszerekkel, eljárásokkal, az új anyagok, technológiák bevezetésével, a termelő berendezésekkel és a gyártásszervezéssel foglalkozott, beleértve az automatizálást, az Ipar 4.0 rendszerét. A neves előadók között kutatók, és mellettük doktorandusz hallgatók is előadók voltak - reprezentálói annak, milyen hallgatói állomány formálódik itt, amely pár év múlva belép a cégekbe, és az aktuális problémákat megoldja.  

Dr. Andó Mátyás, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, ismertetve a párhuzamos szekcióülések programját és a legmodernebb felszereltségű egyetemi laboratóriumok látogatási lehetőségeit: milyen eszközök várják itt a hallgatókat és a kutatókat.  

Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke a tevékenységükről szólva elmondta, hogy a tagságukat – amely jelenleg ezerfős – mindig segítették abban, hogy eljárjanak külföldi konferenciákra, és idejöjjenek mindazok, akik új technológiákat tudnak bemutatni. Nagy öröm, hogy Szombathelyről is léptek be újonnan legsalább tizenöten. 

Dr. Szidor György, az informatikai kar dékán-helyettese kiemelte: a kar évente több mint 600 jelentkezőt fogad; a szombathelyi duális képzési modell országosan unikális, ehhez célzottan hozták létre az infrastruktúrát. Nem véletlenül tartozik a Savaria Műszaki Intézet az informatikai karhoz, ugyanis ez egy konvergencia pont, ahol párhuzamosan fejlesztik a gépészmérnöki tudást és a modern informatikai hátteret is.  

László Győző, Szombathely alpolgármestere beszédében egy japán tech gurut idézett, aki szerint a lehetetlennek tartott dolgok kilencven százaléka lehetséges, a maradék tíz százalék megoldásához pedig csak idő és megfelelő technológia szükséges. 

Mándli Péter, a gépészmérnökképzés egyik partnervállalatának indusztrializációs vezetője a cégük hetvenéves sikertörténetének legfőbb állomásait idézte fel. Dr. Haidegger Géza, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos tanácsadója a hazai kutatási hálózatról beszélt, és arról, hogy a Gépipari Tudományos Egyesület hol tudja kifejteni pozitív hatását a szakmában; a cél, hogy a közösségek összetartsanak.  

Megkérdeztünk huszonéves PhD hallgatókat a Savaria Műszaki Intézetből, milyen kutatási témát adják elő. Birosz Márton elmondta: additív gyártástechnológiával foglalkozik, a 3D nyomtatás optimalizációjával; illetve a 3D nyomtatással gyártott alkatrészek geometriájával. Bátorfi János angol nyelvű prezentációt készített az alumíniumlemezek szimmetrikus és asszimmetrikus hengerléséről, hogyan deformálódik a folyamat során az anyag; hengerelt mintát és számítási modelleket is bemutat. Ezek a fiatalok jogosan a Savaria Műszaki Intézet büszkeségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában