Eredményes a HulladékRadar

2022.12.13. 14:47

Gyakoribb ellenőrzések - Látványos eredmények a hulladékgazdálkodásban

A lakosságtól begyűjtött hulladék mennyisége stagnál, a hulladékudvarokban leadottaké azonban emelkedett Vas megyében. Köszönhető ez annak is, hogy a hulladékkal elkövetett jogsértések szankcionálása változott, a HulladékRadar nevű mobilapplikáció pedig egyre eredményesebben működik.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Fotó: © Unger Tamás

Korábban beszámoltunk róla, a megyei közgyűlés részletes tájékoztatást kapott és fogadott el Vas megye hulladákgazdálkodásával kapcsolatban. A kormányhivatal összefoglalója kiemeli: Magyarország számára is kiemelt cél a környezet védelme, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt, tisztább környezetet szeretnénk. Kiemelt cél, hogy a gazdaság minél gyorsabban átálljon az innovatív, zöld, és a saját hulladékát is feldolgozni képes körforgásos gazdaságra.  

A rendszer egyik fontos eleme az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok elszállíttatása. A tájékoztató szerint a 2019-2021-es években a hulladékgazdálkodási hatáskörben végrehajtott hatósági ellenőrzések száma évente 34-40 között változott, 2022-ben ez a négyszeresére emelkedett.  Míg korábban a ritkább hatósági ellenőrzések súlyosabb szabálytalanságokat tártak fel, a mostaniak inkább már gyorsan, akár a helyszínen orvosolható hiányosságok. Az ellenőrzések fokozódása egyértelműen elősegíti az érintettek jogkövető magatartását. 

Ismeretlen személy a kisrádóci falurész közelében, a 86-os úttól alig száz méterre, az erdőben szabadult meg feltehetően autóbontásból származó teherautónyi hulladéktól.
Fotós: Szendi Péter / Forrás: VN/archív

Hulladékgazdálkodási hatáskörben 2020-ban 73 esetben több mint 22 millió forintnyi, addig 2022 szeptember végig 121 esetben összesen valamivel több mint 8,9 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Az ügyek felderítését nagyban segíti, hogy a számos helyen működik köztéri kamera, de kapnak jelzéseket a területileg illetékes rendőrkapitányságoktól is. Jól működik a HulladékRadar nevű mobilapplikáció is: míg 2021-ben 214, addig idén 496 bejelentés érkezett ezen keresztül a hatósághoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában