Ünnepi vacsora

2022.12.16. 20:00

Halat az asztalra - Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni karácsonykor

A hazai haltermelés közel 40 százaléka a karácsonyi időszakban kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Derékig áll a hideg vízben Balassa Péter, hogy a hatalmas háló segítségével előbb a vödrökbe és a mérlegre, onnan pedig az üzletek polcaiba kerüljön a friss hal. Gyakorlott mozdulatokkal dolgozik, rutinosan fogja meg a megszökni készülő csúszós állatot. – Szemmel láthatóan is szépek, ahogy benyomjuk rajtuk az ujjunkat, látszik: nem zsírosak, inkább izmosak – mondja, majd hozzáteszi: ez elsősorban annak köszönhető, hogy nagyobb részben élő eledelt és csak kisebb részben takarmányt kapnak a halak. Ilyenkor főszezon van náluk, karácsony előtt értékesítik a halak mintegy 70 százalékát. Az újpenti tógazda egyébként elsősorban ivadékneveléssel foglalkozik, az ország valamennyi vizébe szállítanak a Tisza-tótól kezdve Pécsen át Győrig. 

Megjegyzi, nem panaszkodik a szezonra, az ország többi részéhez képest itt több volt a csapadék. Mivel azonban a takarmány ára és minden egyéb más költség emelkedett, a hal sem lett olcsóbb. A ponty kilója körülbelül 2000, a karászé 900, a harcsáé 3900 körül mozog a kiskereskedelemben ezekben a hetekben. Balassa Péter úgy tapasztalja, a magyar ember ezen a vidéken karácsonykor és húsvétkor eszik halat, pedig a hazai hal finom és jó minőségű – érdemes megkóstolni. Szerinte egyrészt így szocializálódtunk, másrészt sok a szép konyha, amelyekben nem szívesen pikkelyezik le a halat a háziasszonyok. Aztán arról beszél a szakember: a csirke és a disznó kilónkénti árával nehéz felvenni a versenyt, hiszen itt nem néhány hétig, hanem legalább három évig nevelnek egy állatot. Ennyi idő kell, hogy elérje az ideális 2,5-3 kilogrammos súlyt. Ráadásul nincs megállás a szezon után sem: takarítás, karbantartás után január végén, februárban kezdődik a csukaszaporítás. Azt pedig ne higgye senki, hogy a vízhatlan ruha a hideg ellen is véd – sokan nincsenek is a szakmában, itt Vasban talán csak Balassa Péter egyedül.

 

A MA-HAL egyébként arról ír oldalán: Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel – a tógazdasági haltermelés szempontjából ideális földrajzi elhelyezkedése révén – biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat – írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó halfogyasztás 6,52 kilogramm volt, ami mintegy 0,15 kilogrammos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. A legnagyobb mennyiségben pontyot nevelnek a tógazdaságokban, ezt követi az afrikai harcsa.

Hozzáteszik, a halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerűbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa. Szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet: érdemes egész évben halat fogyasztani kedvező egészségügyi hatása miatt, egyebek mellett csökkenti a szívroham kockázatát, segíthet a stressz leküzdésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában