Temperálás, hüvelyezés, töltés és talpazás

2022.12.03. 07:00

Hogyan készül a szaloncukor? – Szombathelyi csokigyártó üzemben kaptunk választ - fotók

Nincsen ünnep szaloncukor nélkül. De hogyan és miből készül ez a tipikusan karácsonyi édesség? Ennek jártunk utána egy csokimanufaktúrában, ahol hónapok óta szaloncukorlázban égnek.

Tóth Kata

Fotó: © Szendi Péter

Ebben az évben is kiválasztották az Év szaloncukrait. A versenyen, amelyre az összes hazai gyártót meghívták, Az év kedvező árú szaloncukrai közül második helyen végzett a Chocofive robbanócukros szaloncukra. A szép elismerésről egy hete értesültek a Puskás Tivadar utcai üzemben, ahol kakaóvaj és csokipasztilla édes illata burkol be mindent.

A raktárban ülünk le először, Takács András ügyvezető igazgató beszél a trendekről és mutatja be édességgyártó cégüket, ahol elsősorban szezonális termékeket gyártanak. A karácsony, a húsvét – nem is kérdés – a fő szezon. Termékportfóliójuk az évek alatt alakult – a szaloncukor a fő termék sokféle ízben. 

– Minden évben előrukkolunk valami újdonsággal, és párhuzamosan lekerül a listáról egy-két íz. Tavaly, tavalyelőtt például jól fogyott az eperkrémes, de jövőre már nem kerül bele a választékba, mert kevésbé népszerű, „elengedték az emberek”. 

Mostanában a töltött, desszert jellegű termékek – a kék szőlős, sós karamellás, fehér csokis kókuszos-mandulás, a barack-, körte-, szilva-, meggypálinkás szaloncukrok keresettek. A diós barackpálinkás különösen – abba darált diót és sárgabarack-pasztát rakunk – a gyermekkor íze köszön vissza a zserbó ihlette klasszikus karácsonyi desszerttel. Jövőre a sütőtökös, forralt boros, karácsonyi fűszeres, gyümölcstea-zöld tea irányt és a magvakkal dúsított szaloncukrot érdemes megcélozni, hiszen egyre több vevőnek szempont az is, hogy egészséges összetevőket tartalmaz-e a szaloncukor. 

Jó ideje hódítanak Magyarországon a hozzáadott cukor nélkül készült termékek és sokan keresnek glutén-, illetve laktózmentes édességet. A fehér-, ét- és tejcsokoládés termékek révén lehet megfelelni minden igénynek – ki mire esküszik, azt veszi. A prémium kategóriájú termékekesetén aromák helyett aszalt gyümölcsöket, gyümölcspasztákat és más minőségi alapanyagokat használnak a gyártók – ezáltal új ízt is kapnak a szaloncukrok.

Takács András azt mondja, az aktuális divatot, ízvilágot figyelni, követni kell. Tippeket kapnak a pasztaalapanyag-beszállítóktól, de a konkrét termékfejlesztéseknél ők elismert szakemberek segítségét kérik. A receptúrákat tavasszal állítják össze – legalább húszféle íz szóba jön, ezeket dolgozói, ismeretségi körben tesztelik.

A 300 négyzetméteres gyártóüzemben aztán a szaloncukorgyártás első fázisától a csomagolásig jutunk. A temperálógépekhez vezet az ügyvezető: azokban melegszik a csokoládé a megfelelő hőmérsékletűre. A szaloncukor hüvely része készül el először: a hüvelyezéskor külső csokikéreg képződik a friss formán – mutatja Lőrincz Petra. Amikor a hüvelyben a csoki megköt, habzsákkal belenyomják a krémet a formába. Ennek megint pihennie kell, hogy a krém megszilárduljon. A töltés után következik a talpazás – egy újabb csokiréteggel bezárják a formát.

Egy helyiséggel beljebb Takács András belga tejcsokiból készült mikulásformákat hoz – a bemélyedéseket, a Mikulás sapkáját, szemét, ruháját egyesével festik ki különböző színűre ecsettel. Egy következő gépnél éppen az epres, narancsos, vaníliás konzum szaloncukrokat „mártják.” Futószalagra kerülnek, először csokifüggöny alá, onnan 2-3 percre a hűtőalagútba (rájuk hűl, megszilárdul a csoki), majd kipotyognak egy rekeszbe, onnan mehetnek a csomagolóba. Az egyik szaloncukor-csomagológépnél a fényes fóliába kerülő sós karamellás darabokat válogatja csomagolásra Túli Imréné Gyöngyi – amelyiknek lyukas a hüvelye vagy kifolyt a krém-tölteléke, azt a selejt közé dobja. A másik gépnél retró fehér selyempapír, fölé arany, ezüst, piros, narancs csomagolást kapnak a szaloncukrok.

– Izgalmas végigkövetni a folyamatot, ahogyan a tervezéstől eljutunk a kész termékig. Várakozással figyeljük a fogadtatást is, és mindennél jobban örülünk, ha elégedett, aki kóstol. A gyerekeknek és a felnőtteknek is örömöt szerzünk egy szép ünnepen – ez munkál bennünk végig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában