Sikeres fészkelés

2022.12.17. 08:00

Idén is repültek ki daru, héja és gólyafiókák - Vasi madarak sikeres fészkeléséről tájékoztat a Cinege

A civil madarászok és hivatásos természetvédők idén is összefogtak Vas megyében, hogy biztosítsák a fokozottan védett madárfajok sikeres fészkelését.

Merklin Tímea

Daru a Rába mentén

Forrás: Tóth Kornél

Ez is kiderül a Cinege című Vasi Madártani Tájékoztató legújabb, Barbácsy Zoltán emlékének ajánlott számából. Dr. Gyurácz Józseftől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas megyei csoportjának elnökétől megtudtuk, hogy az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal való együttműködésére volt szükség ahhoz, hogy Vas megye egyetlen, egy gabonatáblában fészkelő hamvas rétihéja pár négy fiókája épségben kirepülhessenek a fészekből. 

Hamvas rétihéja
Forrás: Orbán Attila

A két szervezet munkatársai együtt mérték fel a fehér gólya Vas megyében fészkelő állományát. A 134 sikeresen költő gólyapár fészkéből összesen 366 fióka repült ki, ami az utóbbi tíz év harmadik legmagasabb értéke. A Rába mentére idén is visszatért költeni a daru. A Tömördi Madárvártán több mint 6000 madarat gyűrűztek 2022-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában