Haltelepítés

2022.12.05. 07:00

Jött több mint 700 kiló keszeg a vasi vizekbe - Mutatjuk, hogy pontosan hova és mennyi

A folyamatos és drasztikus haláremelkedés ellenére a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége próbál minél nagyobb figyelmet fordítani az őshonos fehérhalállomány pótlására is.

VN

Forrás: MW-archív

Fotó: Karnok Csaba

A korábban is ritkán beszerezhető keszegfajok ára jelentősen megemelkedett, minőségtől, vásárolt mennyiségtől, korosztálytól és fajösszetételtől függően nettó 1200-1400 forint kilója, ami megközelíti a piaci ponty árát – mondja Puskás Norbert, a szervezet ügyvezető elnöke. Ennek ellenére, mivel a szövetség által kezelt horgászvizeken elsődleges cél a minél változatosabb halállomány fenntartása, november közepén a szombathelyi Halászmester Kft. ös - szesen 716 kg II. és III. nyaras dévérkeszeget szállított a vasi vizekbe. 

Ezekből a répcelaki tóba 100, a csepregi tóba 202, a máriaújfalui tóba 414 kilogramm került. Az idén a mintegy 60 tonna ponty mellett – a mostanin kívül – telepítettek 13 800 kilogramm keszegfélét és 1418 kilogramm ragadozó halat. A csepregi téglagyári tó és a máriaújfalui Hársas-tó telepítése a Csepregi Répcementi HE, illetve a Szentgotthárdi HE támogatásával valósult meg. Puskás Norbert felhívja a vasi horgászok figyelmét arra is, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a keszegek megtartásában, és vegyék figyelembe a dévérkeszeg természetes szaporodását tavasszal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában