Ezt jó, ha tudod!

2022.12.30. 15:00

Kisokos a hétvégére: nyitvatartások, menetrendek - Mutatjuk a részleteket!

Változik az üzletek nyitvatartása, módosul a tömegközlekedés rendje Szilveszterkor és az újév első napján. A vasúttársaságok felhívják a figyelmet arra is: a megnövekedett utasforgalom miatt érdemes a jegyeket előre vagy online megváltani.

Vas Népe

Forrás: Cseh Gábor

A MÁVINFORM MTI-hez eljuttatott közleménye szerint december 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok. Január 2-ig a frekventált napokon a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest, a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Budapest-Pécs vonalon az InterCity vonatok, továbbá a dél-balatoni vonalon a Balaton és a Tópart IC-k, a Budapest-Győr-Sopron, illetve Szombathely közötti InterCity-k, valamint a Göcsej és Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé szükség esetén több kocsival közlekednek "az utasforgalom függvényében és a lehetőségekhez képest". Írtak arról is: a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.
A Volánbusz járatai december 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak. Január 2-6. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. 

A GYSEV Zrt. is felhívta az utazóközönség figyelmét arra: az év végi ünnepek alatt az átlagosnál jóval nagyobb utasforgalom várható. A vasúttársaság mindenkit arra kér, hogy lehetőség szerint elővételben váltsa meg menetjegyét. A menetrendben egyébként nagy változás nem lesz: december 31-én szombati menetrend lesz érvényben, de az esti órákban egyes járatok nem közlekednek. Január 1-én pedig vasárnapi közlekedési rend alapján közlekednek a vonatok. 

Az éppen egy éves születésnapját ünneplő Blaguss Agora Hungary Kft. közölte, a vasi megyeszékhelyen szilveszter napján járataik a megszokott szabadnapi menetrend szerint közlekednek, január 1-jén az első járatok reggel 8 óra után indulnak. Újdonság, hogy az újév első napjától 30 perces időalapú jeggyel, illetve tetszőleges kezdőnappal váltható 30 napos általános és tanuló havibérlettel is igénybevehetőek a Blaguss Agora helyi autóbuszai - az új díjtermékek kizárólag a mobiljegy-alkalmazásokban érhetőek el.  

A posták nyitvatartása nem változik, az áruházak többsége azonban december 31-én a megszokottnál előbb bezár, január 1-jén pedig nem nyitnak ki.  

Az év utolsó napjaiban sokan teszik próbára szerencséjüket, de jó tudni: december 31-én a lottótársaság saját üzemeltetésű értékesítőhelyei legkésőbb 14 órakor bezárnak. Az elektronikus fogadási rendszer azonban folyamatosan üzemel ezen időszakban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában