Helyi közélet

2022.12.27. 19:23

Madárlesre hívnak

vaol.hu

Nagy téli madárlest hirdetett a Magyar Madártani Egyesület (MME) az ünnepek közti időszakra. A megfigyelések kezdési időpontját december 28–30. közöttre tűzték ki, ám fontos, hogy az adatgyűjtés egészen február 28-áig tart. Mint az az MME közleményéből kiderül: a számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon vagy egy jegyzetfüzet. 

Az egyesület Turdus nevű mobiltelefonos applikációját fejlesztette tovább annak érdekében, hogy az adatrögzítés és -beküldés a lehető legegyszerűbb legyen a felhasználók számára. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is. 

Aki nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letöltheti a Magyar Madártani Egyesület honlapján található adatlapot, azonban az oda rögzített adatokat ugyancsak fel kell töltenie egy internetes adatbázisba. A megfigyelést elsősorban madáretetők környékén végzik, amire a délelőtti órákat javasolják a szakemberek. Fontos, hogy egy adott mérést 30 percen keresztül kell végezni, és az idő alatt az összes megjelenő madárfaj minden egyedét rögzíteni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában