vaol.hu podcast

2022.12.03. 07:02

Mesélő Podcast: A hegyfalui templom és a waterlooi ütközet - Mit rejt a homlokzat kronogramja?

A kronogram olyan – általában latin nyelvű – alkalmi felirat, amelynek római számként is használt, kiemelt betűi a leírt esemény megtörténtének évszámát adja meg. Ha az ilyen szöveg rímekbe van foglalva, akkor kronosztichonnak nevezik.

Feiszt György

Forrás: Cseh Gábor

A római kortól használt kro­nogramokat Magyarországon a XIX. század elejének klasszicista építészete újra divatba hozta. Czuppon Györgynek, a Vasvár–Szombathely káptalan kanonokjának Szombathelyen, a Petőfi és a Szily János utca sarkán épített hajlékát a mai napig „Dimicante háznak” nevezik. Köszönhető ez a bejárata felett olvasható „DIMICante sabarIae gaLLo ereCta fVI” kronogramnak, amelynek jelentése: (akkor) „építtettem, amikor a franciák Sabariában hadakoztak.” Ha a számokat is jelentő felnagyított betűk értékét összeadjuk, 1809-et, a ház építésének és Szombathely francia megszállásának évszámát kapjuk.

Az 1994-ben elhunyt Aradi Péter tudós történelem­tanár szenvedélyesen gyűjtötte a kro­nogramokat. Különösen hálás volt a napóleoni háborúk emlékét őrző feliratokról szóló tudósításokért. Mégis enyhe kétkedéssel fogadta, amikor felhívtam a figyelmét a hegyfalui templom homlokzatának kronogramjára. „Napóleon és az Isten háza?” – valóban nem tipikus kapcsolat, de ha az IN GLORIAM CRVCIS VICTRICIS CVRANTE IOSEPHO HORVÁTH A SZENTGYÖRGY EXTRVCTA ILLVSTRIS SVRREXI = „A jeles építmény a (szent) Kereszt felmagasztalásának tiszteletére Szentgyörgyi Horváth József gondoskodásából emeltetett” je­lentésű mondat számait összeadjuk, akkor 1815-öt, a templom építésének évszámát kapjuk.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Tudvalévő, hogy ebben az esztendőben volt a Napóleont végleg legyőző waterlooi ütközet. Nem véletlen tehát, hogy a hegyfalui templomot a napóleoni háborút végigharcoló donátor a Szent Kereszt tiszteletére szenteltette. Az esemény jelentőségét csak erősíti, hogy a felszentelést végző pap prédikációját nyomtatásban is megjelentették. Feltinger István: Egyházi beszéd, mellyel (…) Horváth József (…) által Hegyfalun újdonan épült és a felmagasztalt szent keresztnek ditsőí­tésére felszenteltetett pompás egyháznak örökké fenn maradó emlékezetét Szent Mihály havának 27-dikén hirdette. Mihályi plébános, 1815. Szombathely, 1816. 21. old.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában