Díjátadó

2022.12.17. 09:07

Nemzetiségi Díjat kapott a Porabje volt főszerkesztője

Szukics Marianna, a Porabje nemrég leköszönt főszerkesztője kapta a szlovén közösség Nemzetiségekért Díját. Az elismerést a fővárosi Bolgár Művelődési Házban adták át.

Tóth Judit

Huszonhetedik alkalommal adták át a Nemzetiségekért Díjat azoknak, akik a hazai nemzetiségek érdekében végeznek kiemelkedő munkát a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben és az egészségügyben. Az idei díjátadóra Budapesten, a Bolgár Művelődési Házban került sor, ahol Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár adták át a Nemzetiségekért Díjakat. A magyarországi szlovén közösség kitüntetettje ebben az évben Szukics Marianna, aki 31 éven át volt a Porabje című hetilap főszerkesztője. Alapító tagja a szentgotthárdi székhelyű Magyarországi Szlovének Szövetségének (a hetilap kiadójának), csoportvezetője az MSZSZ Kamarakórusának. Lektorként, tolmácsként is aktív szerepet vállalt a szlovén közösségben. 

Szukics Marianna 1960- ban született Szakonyfaluban, szlovén családban. Ott járt általános iskolába hetedik osztályig. A körzetesítés után Szentgotthárdra került, magyar iskolába, ahol a szlovént nyelvként tanulhatta, mert akkor még nem voltak kétnyelvű és szlovén nyelvű iskolák. Marianna a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, a szombathelyi tanárképző főiskolán szerzett magyar–népművelés szakon diplomát. 

A diploma megszerzése után visszatért Szentgotthárdra: a művelődési házban helyezkedett el, előbb ifjúsági, majd nemzetiségi referensként dolgozott. Később a Porabje című újság főszerkesztője lett. A lap egyik fő feladata az anyanyelvű tájékoztatás, az anyanyelv megőrzése, fejlesztése, a magyarországi szlovének kulturális, vallási értékeinek közvetítése, a kulturális és nemzeti identitás erősítése. Szukics Marianna több mint három évtized után idén szeptemberben vonult vissza a főszerkesztői munkától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában