Lezárták a projektet

2022.12.11. 11:30

Önkéntesség és párbeszéd - Az idősek helyzetének javításán munkálkodnak a szlovén-magyar határtérségben - fotók

Lezárták a szlovén-magyar Motivage projektet, melynek célja egy idősbarát régió kialakítása volt a határtérségben.

Tóth Judit

Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója a zárókonferencián

Fotó: Szendi Péter

A zárókonferencián Papp Bálint, a Muraba Európai Területi Társulás igazgatója utalt arra, hogy a Motivage projekt befejezése után a megvalósítók joggal érezhetnek elégedettséget. Az elmúlt két és fél évben ugyanis olyan országokon átívelő programsorozat, tudástranszfer és fejlesztés valósulhatott meg, amely az idősek helyzetének javítását célozta meg sikerrel a szlovén-magyar határtérségben. Az eredményeket Ferencz Gábor, a LEED Helyi Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője részletezte.

Forrás: Szendi Péter

– A népesség az elmúlt tíz évet tekintve stabil, de a korszerkezet megváltozott. A fiatalkorúak és a gyermekek száma jelentősen csökkent, míg a 65 év felettieké nőtt. Lendva térségében 25 százalék a 65 év felettiek aránya, Szentgotthárd térségében pedig 21 százalék – mondta az előadó. A demenciával élők a társadalom 2-2,5 százalékát teszik ki, ez jelentősen átalakítja a szociális és egészségügyi intézmények munkáját. Differenciáltabb és a prevencióra fókuszáló feladatellátásra van szükség – hangzott el az előadáson. A felmérések azt mutatják, hogy az emberek idősebb korukban is otthon szeretnének élni, a jelzőrendszeres segítségnyújtás nekik és hozzátartozóiknak nyújt biztonságot. Szó volt az aktív idősödésről, amely szemléletváltás eredménye. Az idősek a társadalom fontos szereplői, tapasztalatukra, tudásukra és bölcsességükre lehet, és kell is támaszkodni. Az önkéntesség, a generációk közötti párbeszéd szintén kulcsfontosságú tényezők voltak a projekt megvalósítása során.

Forrás: Szendi Péter

A gyakorlati eredményeket kerekasztal-beszélgetésen értékelte Kučan Mateja, a Muraba Európai Területi Társulás képviseletében, dr. Klósz Beáta, a Rendelőintézet Szentgotthárd vezetője, Ropos-Csató Melinda, a szentgotthárdi Gondozási Központ részéről és Kuzma Goran, az Idősebb Polgárok Otthona 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola munkatársa. Dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna címzetes egyetemi docens, a megyei önkormányzat szakértője tartott előadást a pedelecről, vagyis az elektromos rásegítésű kerékpárról, amely új távlatokat nyitott az élményszerzés és aktív kikapcsolódás területén. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában