Felszólítás

2022.12.07. 11:30

Szombathelyi Fidesz-KDNP: Nemény András polgármesterként a városhoz méltóan viselkedjen

Nemény András nyilvánosan kérjen bocsánatot Dankó Istvántól és polgármesterként a városhoz méltóan viselkedjen – szólította fel a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciója a baloldali városvezetőt.

Tömböly Ágnes

A régi városi strand kapcsán ült tárgyalóasztalhoz Hende Csaba jobb oldalán Dankó István, velük szemben Nemény András

Forrás: VN-archív

- Nemény András a közgyűlés nyilvánossága előtt hivatalos személyként megsértette Dankó István volt államtitkár személyiségi jogát. Valótlant állított, amit a bíróság már jogerősen is megállapított – fogalmazott Illés Károly a Fidesz-KDNP közgyűlési frakció képviselőinek sajtótájékoztatóján. - Példátlan és elfogadhatatlan az a magatartás, amit a polgármester megenged magának.

Hiteltelenné teszi ezzel önmagát, szégyent hoz ezzel a városunkra – mondta el Illés Károly. - Felszólítjuk Nemény Andrást, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Dankó Istvántól, és felszólítjuk arra is, hogy polgármesterként a városhoz méltóan viselkedjen – tette hozzá a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője. Szimbolikus helyen, a Szombathelyi Törvényszék előtt hangoztak el a mondatok. 

Mint arról lapunk is beszámolt: elsőfokon a Szombathelyi Törvényszék marasztalta el Nemény Andrást, mert a február 24-ei közgyűlésen azt a valótlan tényt híresztelte, hogy a volt államtitkár saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt, megsértette Dankó István jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. A Győri Ítélőtábla pedig helybenhagyta az elsőfokú bírósági ítéletet. 

Az indokolásból kiolvasható: az ítélőtábla egyetértett azzal az első bírói megállapítással, hogy a sérelmezett kitétel tényállítást fogalmaz meg, "a saját magának, cégének" megfogalmazás pedig a szavak köznapi értelmében, figyelemmel a társadalmi közfelfogásra is, az átlag hallgató számára azt jelenti, hogy Dankó István a pozícióját felhasználva a saját személyes, anyagi érdekeit érvényesítette. Mindezek pedig alkalmasak Dankó István társadalmi megítélésének negatív befolyásolására. A baloldali politikusnak a perköltséget és sérelemdíjként 100 ezer forintot és annak kamatait is meg kell fizetnie. Információink szerint Nemény András és jogi képviselője a Kúriánál kezdeményezi a jogerős ítélet felülvizsgálatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában