Tudósítás

2022.12.08. 20:03

Szombathelyi közgyűlés: Faültetésről, fakivágásról, bocsánatkérésről - fotók

Nemény András bocsánatkérése, a városvezetés hároméves tevékenységének értékelése és a Homok útnál kivágott száz fa is téma volt a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Tömböly Ágnes

Aktívan a közgyűlésben. Horváth Gábor (Fidesz–KDNP)

Fotó: © Cseh Gábor

Az országos politikai és helyi ügyek is előkerültek a két közgyűlés közötti beszámolóhoz kapcsolódó vitában. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) itt is felszólította a polgármestert, kérjen bocsánatot Dankó Istvántól. Mint arról lapunk is beszámolt: a jogerős ítélet szerint Nemény András megsértette Dankó István személyiségi jogát. A városvezető emlékeztetett: a márciusi közgyűlésen már elnézést kért az érintettől, ahol pontosította is kijelentését. Szerinte az, amit Dankó István államtitkárként tett, az erkölcsi kérdéseket vet fel. Végül kimondta: "(...) elnézést kérek". 
Illés Károly szóvá tette azt is: az Éljen Szombathely Egyesület bekerült a guruló dollárokról szóló titkosszolgálati jelentésbe. Ennek kapcsán Tóth Kálmán frakcióvezetőhöz, a civil szervezet elnökéhez intézett több kérdést: Volt-e kapcsolat a DatAdat és az Éljen Szombathely Egyesület között? Kerültek-e szombathelyi adatok a DatAdathoz? - ezekre is választ várt a fideszes frakcióvezető.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) úgy válaszolt: - Kicsit unalmas a történet - mondta, hozzátéve: Hende Csaba sajtótájékoztatón feltett kérdéseire közleményben reagáltak. Annál többet nem tud mondani. Ismert, akkor a civil szervezet elnöke írásban erősítette meg: "Az egyesület semmilyen formában nem vett részt a 2022-es országgyűlési választásokon. Ennek megfelelően semmilyen szolgáltatást nem rendelt meg, és semmilyen anyagi támogatást nem kapott sem magyar, sem külföldi szervezettől vagy magánszemélytől."

Lapunk is közzétette azt a Nemzeti Információs Központ által készített ábrát, amin Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely Egyesület, az Idea Intézet és a DatAdat közötti kapcsolatot mutatták be. Tóth Kálmánkorábbi nyilatkozatát így azzal egészítette ki a közgyűlésen: - Arra, hogy a folyamatábrára hogyan kerültek rá, ő is kíváncsi lenne.

Térfigyelő kamerák kerülhetnek a Brenner-villához, miután a NAV Vas Megyei Igazgatósága ezt kezdeményezte az önkormányzatnál – erről is határoztak a képviselők. Mint ahogy tudomásul vették azt is: a sportállamtitkárság az év utolsó negyedévére 31 millió 750 ezer forint támogatást nyújt a Vasivíz Zrt. részére többi között az úszásoktatás finanszírozására.

Ebédszünet után egy órás prezentációt tartott a baloldali városvezetés: az elmúlt három év eredményeit sorolták Nemény András mellett Horváth Attila, László Győző és Horváth Soma alpolgármesterek. Beruházásokat, az ipari parkokban történt fejlesztéseket, a szociális, egészségügyi, kulturális életben, a tömegközlekedésben, valamint a városüzemeltetésben elért előrelépéseket ismertették. Illés Károly, Melega Miklós és Sátory Károly képviselők úgy reagáltak: a bemutatott fejlesztések jó része még az előző önkormányzati ciklusban indult el.

Ha idegenként nézte volna végig ezt a prezentációt, rögtön Szombathelyre költözne, mert micsoda fejlődést mutat ez a város! - mondta Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) a beszámoló után, hozzátéve: ha választana a kámoni városrészben a Székely Bertalan utcában egy házat, rögtön szembesülne a járdák, utak állapotával és a csapadékvíz-elvezetés megoldatlanságával. A szemléletes példával rámutatott a város továbbra is fennálló infrastrukturális hiányosságaira, amik rendbetételében komoly előrelépést ígért a baloldali városvezetés. Nemény András elismerte: : 2019- ben még azt gondolták, ahogy az első évben Tóth Kálmán választókörzetében három utcát fel tudtak újítani, így lesz ez a ciklus további éveiben is. Azonban a Covid-járvány, a háború következményei, az energiaárak drasztikus megemelkedése miatti válsághelyzetek okán erre nincs lehetőségük. Ezt támasztják alá azok a számok is, amiket Horváth Attila ismertetett: útfejlesztés 15 helyszínen valósult meg 3 év alatt 1,4 milliárd forint értékben, amiből az önkormányzati forrás mindössze 80,4 millió forint volt.

Az 1000 fa program lakossági kiterjesztése kapcsán Horváth Gábor hozta szóba: több mint 100 fát vágtak ki a Homok úton azon a területen, amit a balodali többség jóváhagyásával tavaly értékesített a város. A képviselő a tarvágott területről egy fotót adott át Németh Ákos tanácsnoknak (ÉSZ): jelölje pirossal, hol vannak azok a fák, amiket a favédelmi terv szerint megőriztek volna. A vita messzire vezetett: így szóba került az is, a 930 fáról – amit a városvezetés beszámolója szerint elültettek ebben a ciklusban – készüljön kimutatás: abból mennyit ajánlottak fel vállalkozások, civilek és mennyit fizetett a város.

Németh Ákos végül nem rajzolt, helyette javasolta, hogy a fák védelme érdekében kezdeményezze a közgyűlés annak a kormányrendeletnek visszavonását, ami a veszélyhelyzet ideje alatt országosan teremti meg a tűzifa biztosítását minden polgár számára. A baloldali frakció tagjai és Koczka Tibor (Pro Savaria) szavazta meg a javaslatot, a többi képviselő nem nyomott gombot. Az 1000 fa program kiterjesztésére vonatkozó javaslatot jóváhagyta minden képviselő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában