Közgyűlés

2022.12.08. 11:30

Tóth Kálmánt is érdekelné, hogy került az Éljen Szombathely Egyesület a titkosszolgálati jelentésbe

A guruló dollárokról szóló titkosszolgálati jelentés és Nemény András polgármester bocsánatkérése is téma a szombathelyi közgyűlés első napirendjének vitájában a városházán.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Az országos politikai és helyi ügyek is előkerültek a két közgyűlés közötti beszámolóhoz kapcsolódó vitában. A baloldali városvezetés úgy tűnik nem változtat korábbi kommunikációján: ezúttal élesen kritizálták a kormány gazdaságpolitikáját, ezzel párhuzamosan pedig a friss kormánytag, Ágh Péter államtitkár segítő támogatására is "természetesen" számítanak.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) ismét felszólította Nemény Andrást, miután másodfokon jogerősen elvesztette a pert Dankó Istvánnal szemben, kérjen bocsánatot a volt államtitkártól. Mint arról lapunk is beszámolt: a jogerős ítélet szerint megsértette Dankó István személyiségi jogát Nemény András.

A városvezető válaszában emlékeztetett: a márciusi közgyűlésen már elnézést kért az érintettől, ahol pontosította is kijelentését. Szerinte az, amit Dankó István tett államtitkárként és amiről több újságcikk is megjelent, az erkölcsi kérdéseket vet fel.

Titkosszolgálati jelentésről

Illés Károly szóvá tette azt is: az Éljen Szombathely Egyesület bekerült a guruló dollárokról szóló titkosszolgálati jelentésbe. Ennek kapcsán Tóth Kálmán frakcióvezetőhöz, a civil szervezet elnökéhez intézett több kérdést:

Volt-e kapcsolat a DatAdat és az Éljen Szombathely Egyesület között? Kerültek-e szombathelyi adatok a DatAdathoz?

Támogatták-e a DatAdatot vagy kaptak-e pénzt a DatAdat-tól? - ezekre is választ várt a fideszes frakcióvezető.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) úgy válaszolt: - Kicsit unalmas a történet - mondta, hozzátéve: Hende Csaba sajtótájékoztatón feltett kérdéseire közleményben reagáltak. Annál többet nem tud mondani.

Ismert, akkor a civil szervezet elnöke leszögezte: "Az egyesület semmilyen formában nem vett részt a 2022-es országgyűlési választásokon. Ennek megfelelően semmilyen szolgáltatást nem rendelt meg, és semmilyen anyagi támogatást nem kapott sem magyar, sem külföldi szervezettől vagy magánszemélytől."

Lapunk is közzétette azt a Nemzeti Információs Központ által készített ábrát, amin Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely Egyesület, az Idea Intézet és a DatAdat közötti kapcsolatot mutatták be.  

Tóth Kálmán korábbi nyilatkozatát erre reagálva azzal egészítette most ki: - Arra, hogy a folyamatábrára hogyan kerültek rá, ő is kíváncsi lenne.

Ismert, a guruló dollárok ügyében a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában