Horgász

2022.12.04. 18:49

Vasi versenyző a csapat élén - Pankotay Gellért sokat tett a pisztránghorgászat meghonosításáért

Románia adott otthont az idei pisztrángfogó tavi világbajnokságnak november első hétvégéjén. Míg 2021-ben Olaszországban hat, idén már tizenegy csapat nevezett be a megmérettetésre, köztük a magyarok. Csapatkapitányukkal, a szombathelyi Pankotay Gellérttel beszélgettünk – nem csak erről a szakágról.

Cseh-Egyed Bernadett

A magyar csapat a romániai világbajnokságon. Középen Pankotay Gellért

Forrás: MOHOSZ

– Alpokaljai gyerek vagyok, kvázi a Gyöngyös partján születtem. Ötéves koromtól a térdig érő vízben fogtuk a környéken élő gyerekekkel a halakat, itt lett belőlem, most már mondhatni, őshorgász – vág bele a történetébe Pankotay Gellért, aki mellett felesége is beleszeretett a sportágba. Kezdetben könyv társaságában kísérte el a párja a vízpartra, de aztán egyre inkább érdekelni kezdte a horgászat világa, néhány év alatt elérte a versenyzői szintet, és magyar válogatott lett. Ekkor még mindketten a békés halakra fókuszáltak. Időközben a hétköznapjaikba is beköltözött a horgászat: horgászcikkek kereskedelmével foglalkoznak.

Pankotay Gellért aztán arról mesél: akárcsak az atlétikának, a horgászatnak is rengeteg ága van. Ahogy az ember korosodik, úgy váltja a stílusokat. A sors később úgy hozta, hogy megismerkedett a pergetéssel, ráadásul – köszönhetően olasztudásának is – szövetségi kapitányként utazhatott Itáliába világbajnokságra. Akkor, ott egyéniben és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhattak – ez a két világbajnoki arany a pergetőtársadalom legnagyobb eredménye, azóta sem sikerült megismételni. A pisztránghorgászattal az interneten ismerkedett meg, előbb a folyóvízi, később a tavi változatának magyarországi meghonosításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. 

– A pisztrángé a legtökéletesebb test a vízben, számítógéppel nem lehet ilyet rajzolni. Csak a farka mozgatásával, minimális energia felhasználásával közlekedik, ezért jut át például a vízeséseken is. A szivárványos pisztráng az óceán túloldalán őshonos, a hűvös vizet, hegyvidéki környezetet kedveli, Magyarország nyugati határszéle az élettere vége – mutatja be a ragadozót. Pankotay Gellért elmondja azt is, hogy a tavi pisztránghorgászat Japánból ered, eredendően azon emberek szórakoztatására találták ki, akiknek nem sok idejük van, ám a téli, hideg hónapokban sem szeretnének lemondani a sportól. Így a hegyeik környékén, a pisztrángtelepeken horgásztavakat alakítottak ki. Ott már százezrek űzik ezt a sportot, de nagyon népszerű Oroszországban és a balti államokban is. Magyarországon – az időjárási feltételek miatt – mindössze egy tavat találtak Győr mellett, amely alkalmas a pisztránghorgászatra. Ott rendeztek tavaly először országos bajnokságot, és ott készültek fel az idei világbajnokságra – a nyolcadik hely megszerzése bizonyítja: van jövője a sportágnak Magyarországon. 

– Elsőre, laikusként nem látni mást, mint hogy egy mesterségesen telepített tavon sokan állnak egymás mellett. Mégis, aki eddig kipróbálta, azt mind beszippantotta a pisztránghorgászat. Köszönhető ez talán az izgalmasabbnál izgalmasabb helyzeteket hozó szabályrendszernek is: szakáll nélküli horoggal szerelt műcsalit használunk, és a hal szabad kézzel nem megérinthető, egy időben (20 perces fordulók) csak egy horgász az ellenfél – azaz ez felfogható párbajnak is, ami még a rutinos horgászoknak is felviszi a pulzusát – magyarázza. A romániai Crasna Pisztráng Farmon megrendezett világbajnokságon a magyar csapat tagjai: Pankotay Gellért kapitány, Orbán Gábor másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető, Kovács János, Plank Zoltán, Rohrbeck Rudolf, Pankotayné Kálmán Anikó, Szabó Dániel versenyzők, Meszlényi József, Radácsi Gábor segítők voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában