Termetes példány

2022.12.12. 13:44

Videón mutatjuk, ahogy egy vaddisznó túrt a Balaton partján

A közösségi oldalon osztott meg fotókat és egy videót egy Balatont kedvelő csoportban egy felhasználó a napokban, melyen egy vaddisznó túrja a balatoni strand füvét élelem után kutatva - írja a sonline.hu.

Az eset a badacsonylábodihegyi strandon történt, ahol az esős időben a borjú mérető vaddisznó kereste az élelmet feltúrva a strand füvét. A videót készítő férfi arról számolt be, hogy az állat a víz felől érkezett, majd amikor udvariasan kitessékelte a területről arra is távozott. A férfi posztjában kiemelte: a parti nádasok tele vannak vaddisznóval. A túlszaporodott állomány és az egyre fogyó élőhelyek miatt a vízparti nádasok jó búvó és táplálkozó helyet jelentenek a vadaknak. A férfi arra kéri a balatoniakat, hogy naplemente után vigyázzanak a partszakaszokon - írja a sonline.hu.

A napok rövidülésével és a hideg évszak beköszöntével egyre több vadon élő állat jelenik meg a Balaton partján. Jellemzően vaddisznók, aranysakálok, rókák, őzek és szarvasok kutatnak élelem után a tó közeli szakaszokon, a nádasok rejtekében, ám útjuk többnyire keresztezi az ember közlekedési vonalait. Így nem véletlen, hogy napi szinten láthatnak egyebek között vaddisznó családot is azok, akik a tó mentén autóznak, akár Badacsony, Tihany, vagy éppen Szigliget térségében. A vaddisznó alapesetben nem támad emberre - s ezt a vadőrök is mindig elmondják - ám ha gyalogosan találkozunk velük, mindig hagyjunk szabad utat nekik. Nehogy veszélyben érezzék magukat, mert akkor támadhatnak. Ha autóból pillantunk egy vaddisznót, lassítsunk le, vagy akár rövid időre álljunk meg, mivel ők általában családostól mozognak, 6-7, vagy akár 8-10 fős csoportokban. Csak akkor induljunk tovább, ha már mindegyikük átkelt az úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában