Nők Fókuszban

2022.12.04. 15:00

Virágokból épített lelki katedrálist - Immár 50 éve él Rumban Cziráki Mária, régi kedves tanítványainak „Rozmann tanár néni”

A pedagógusi, gyógypedagógusi, logopédusi pálya mellett tartalmas művészeti és civil életet tudhat magáénak: lélekemelő virágcsendéletekkel és kórusművekkel varázsolta el a nyitott szemeket, füleket, segítői szándéka pedig alpolgármesterként és a karitász szervezet vezetőjeként is megnyilvánult.

Ihász Nóra

Cziráki Mária nyugdíjas éveit szerettei körében szeretné eltölteni

Forrás: Rozmann András

– Édesapám kertész volt, tőle a virágok szeretetét, segítőkészséget, alázatot, szakmai igényességet kaptam. Édesanyám tanítónő szeretett volna lenni, az ő álma általam valósult meg. Az alsó tagozatot szülőfalumban, Csempeszkopácson végeztem, ahol összevont iskola lévén megtanulhattam az összetartást, kibontakoztathattam kreativitásomat – idézi fel Cziráki Mária, aki a felső tagozatot Vasszécsenyben folytatta, érettségijét pedig a szombathelyi közgazdasági technikumban szerezte.

A tanítás volt minden álma

– Kanyargós utat kellett bejárnom a tanításig. Édesapám betegsége, majd elvesztése nehezebb utat jelölt ki számomra. Először a Szombathelyi Egészségügyi Gyermek-

otthonban helyezkedtem el, ahol mozgássérült, beszéd- és értelmi fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkoztam, közben az egészségügyi szakiskolában gyermekgondozói képesítést szereztem – mondja Cziráki Mária, aki a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol gyógypedagógus, logopédus diplomát vehetett át.

– 1972-ben férjhez mentem, Rumba kerültem, megszületett két gyermekem. Hogy minél több időt tölthessek velük, munkahelyet váltottam. A Rum-Kastély gyógypedagógiai intézményben töltöttem 3 évet. Mélyen megismerhettem a másságot és hogy minden gyermek lelkéhez vezet út.

Rászorulókat és tehetségeket is felkarolt

Cziráki Mária gyerekkora óta szeret rajzolni. 1976-ban került a rumi általános iskolába rajzot tanítani, majd a szombathelyi tanárképző főiskolán rajz szakos képesítést szerzett. Pár évvel később a történelem szakot is elvégezte, így hivatása révbe ért.

– Fontosnak tartottam a tanári munka színvonalát előrevivő módszerek megismerését. Elsők között voltam, aki ECDL-tanfolyamot végzett és német nyelvvizsgát szerzett. A tehetséges gyermekeket versenyekre készítettem fel, a rászorulókat felzárkóztatással segítettem. Hiszem, hogy a gyermekkorban szerzett élmények egész életünket meghatározzák.

Negyed évszázadnyi logopédia

Cziráki Mária 2002-től nyugdíjba vonulásáig az iskolából, óvodából, és művelődési házból álló általános művelődési központ igazgatóhelyettese volt, amit gyönyörű feladatként élt meg. Eredményes munkáját tanácsosi ranggal köszönték meg.

1995-ben területi logopédus lett Rumban és még 12 faluban. Munkáját szeretettel, alapossággal látta el 25 éven át. – Felemelő érzés találkozni egykori diákjaimmal, látni, hogy életük sikeresen alakult – hangsúlyozza a pedagógus, aki munkája és a családi teendők mellett Rum életében is aktívan részt vett. – 1998-ban a község bizalmat szavazott és alpolgármesteri tisztséget tölthettem be, majd a következő ciklusban önkormányzati képviselő lettem. Szívügyeim voltak az itt lakók gondjai és a falu fejlődése.

Számtalan segítő akció

– A problémákra közelebbről ráláthattam abban a 28 évben, amikor a karitász szervezet vezetője voltam. Tevékenységünk az idős betegek ellátásának segítése, nagycsaládosok, hátrányos helyzetben élő gyermekek, gyermekeiket egyedül nevelő szülők megsegítése volt, karöltve a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel. Karitászboltot működtettünk, országos élelmiszer-akciókban vettünk részt, katasztrófahelyzetben gyűjtést szerveztünk…

A segítő megmozdulások sora végtelen, így hát nem véletlen, hogy Cziráki Mária Szent Erzsébet Rózsája kitüntetést vehetett át.

A zene és a rajz szárnyain

A művészet iránti szeretete sosem hagyott alább. Ennek egyik része a zene: hosszú éveken át énekelt a Rumi Nőikarban, amellyel nagyszámú kórustalálkozó részese volt. A másik része pedig a rajzolás és a festés.

– Gyönyörködtem a tanítványaim alkotásaiban, és tűzzománc szakkört is vezettem. Rácsodálkoztam a kertemben nyíló virágokra, életkedvet adtak, és a belső érzések önálló alkotásra késztettek. Fények, színek, harmóniák, szépség, jóság, szeretet – ezek az ösztönzőim – osztja meg velünk a pedagógus, aki már több helyen is bemutatkozott virágcsendéleteivel.

– Tanár és tanítványai címmel Szombathelyen volt első kiállításunk. Négy helyszínen pedig Virágokból építek lelki katedrálist címmel vett minket körül virágok sokasága – mondja Cziráki Mária, aki nyugdíjas napjait férje, gyermekei és unokái szerető ölelésében szeretné eltölteni – és sok szép alkotással örömet szerezni másoknak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában