Ez történt augusztusban

2022.12.28. 11:30

Visszatért a Savaria Karnevál, halálos baleset Csákánydoroszlónál, ostromállapot Kőszegen - Ezek voltak augusztus legolvasottabb hírei a vaol.hu-n

vaol.hu

Forrás: vaol.hu

Helyi kék hírek

Halálos baleset Csákánydoroszló és Vasszentmihály között

Súlyos közlekedési baleset rázta meg a megyét rögtön augusztus elején. Harmadikán délután érkezett a hír, halálos kimenetelű karambol történt az M80-as autóúton, Csákánydoroszló és Vasszentmihály között. Egy lengyel rendszámú kamion haladt a Körmend felől a határ irányába, amikor is valószínűleg durrdefektet kapott, ami miatt a jármű irányíthatatlanná vált. A kamion áttért a szembejövő sávba, ahol ütközött egy kisteherautóval, majd két személyautóval, ezután pedig a mély árokba hajtva felborult. A kisteherautó, amivel a kamion elsőként ütközött, szintén irányíthatatlanná vált, áttért a szemközti sávba, és ütközött a kamion mögött érkező Mercedes személyautóval. A balesetben a kamion vezetője a helyszínén életét vesztette, a felborult kamion alá szorult a vezetőfülkében. Egy embert súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállított kórházba, egy másik személy szintén súlyosan sérült, hármad pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A körmendi és a szentgotthárdi tűzoltók feszítővágó segítségével két a roncsok közé szorult sérültet. A helyszínre kamionmentő és több daru is érkezett, hogy a felborult kamiont kiemeljék a mély árokból. Este negyed nyolc fele tudták csak elkezdeni a kamion műszaki mentését, és késő estig dolgoztak a helyszínen. A baleset miatt az M80-as út érintett szakaszát a mentés idején túl még napokig lezárva tartották a hatóságok, ugyanis az útszakaszon olyan károk keletkeztek, ami miatt veszélyes lett volna ráengedni a forgalmat. 

A színpadon kellett újraéleszteni egy táncost Nicken

Nem mindennapi drámának lehettek tanúi hétvégén a nicki falunapra látogatók az augusztus végi hétvégén, mikor egy 50 év körüli néptáncos műsor közben lett rosszul a színpadon. - írja az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán. A férfi minden előzetes panasz nélkül esett össze, ezért többen is a rögtön segítségére siettek. Hatalmas szerencse, hogy egy szabadnapos mentőápoló is volt a tánccsoportban, aki azonnal megvizsgálta társát. A beteg ekkor már nem lélegzett, így bajtársunk azonnal megkezdte az újraélesztését, miközben mások értesítették a mentésirányítást, akik több mentőegységet is riasztottak. A helyi kultúrházban kihelyezett defibrillátor is gyorsan előkerült, amivel több sokkot is leadott a szabadnapos életmentő. A mentők rövid időn belül helyszínre értek és együtt küzdöttek tovább a néptáncos életéért, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően hamar sikerre vezetett és végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit.

Helyi közélet:

Ismét kezdetét vette a karneváli időszámítás Szombathelyen - képgaléria, videó

2022 augusztusa fontos volt a szombathelyiek számára is, a világjárvány után, idén először ismét a hagyományos keretek között forgathattuk vissza az idő kerekét a városban. Ismét légionáriusok, római polgárok és gladiátorok lepték el az utcákat, hosszan hömpölygő tömeg válogatott a kirakodóvásár széles választékában és jobbnál jobb előadók szolgáltatták a talpalávalót egy egész hétvégén keresztül a megyeszékhelyen. Ismét kezdetét vette a karneváli időszámítás és augusztus végén a szokásos időben visszatért a Savaria Karnevál. - A karnevál az élet ünnepe, azé, hogy az őseink hittek a jövőben, és ez a jövő mi vagyunk - mondta a polgármester, és köszönetet mondott a szervezőknek a csütörtök esti nyitóceremónián. A játék jóslással kezdődött, és a bemutatott áldozat is kedves volt az égieknek, ezzel az előrejelzéssel nyitották meg a karnevált, amely 29 helyszínen közel háromszáz programmal, százötven fellépővel várta a látogatókat vasárnap estig.

Ave Savaria! - Biztonsági őrök vetettek véget a nulladik karneváli napnak a Borok utcájában

A karnevál nagy visszatérését azonban egy kisebb incidens is beárnyékolta, ami szintén megmozgatta olvasóinkat, rengetegen kattintottak a Borok utcájában történt esetről szóló cikkünkre. Már a karnevál nyitóestéjén, csütörtökön este megtelt a Rákóczi utca eleje, a több száz vendég fogadására felkészült borászok standjainál baráti társaságok borozgattak és beszélgettek. Egészen éjjel egy óráig, amikor is fekete pólós biztonsági őrök vonultak fel az utcán, és felszólították a békésen borozgató társaságok tagjait, hogy hagyják el a rendezvényhelyszínt. 

Kisebb szóváltások is kialakultak, többen hajtogatták, hogy ezelőtt soha nem fújtak takarodót éjjel egy órakor a megyeszékhely legnagyobb rendezvényén. A számozott pólóban felvonuló biztonsági őrök azonban hajthatatlanok voltak, és perceken belül kiürítették az utcát. Tették mindezt nyomdafestéket nem tűrő megjegyzések közepette. A "Te meg ki a k.... anyád vagy?" mellett az az egyik hölgyhöz intézett mondat is sokaknál kicsapta a biztosítékot, hogy "Ha legalább jól néznél ki, kinyalnám a ... is." 

Eldördültek az első puskalövések - Kihirdették az ostromállapotot Kőszegen - fotók

Egymást érték a megye fontos rendezvényei augusztusban, rögtön a hónap elején sor került a Kőszegi Ostromnapokra is. „Puskát az pofádhoz! Serpenyőt nyiss! Isten nevében adj tüzet!” A Kőszegi Darabontok és Ibrahim Martalócai – két kőszegi hagyományőrző csoport – képviselői kiáltották a vezényszavakat és lőttek a toronyból a négy égtáj felé a hatalmas túlerővel érkező török sereg fogadtatásaként. A történelmi dokumentumok tanúsága szerint 1532. augusztus 5-én kezdte meg I. Szulejmán oszmán szultán a kőszegi vár ostromát. 

Sitkétől Sitkéig élnek – Tömegek zarándokoltak pénteken és szombaton a rockfesztiválra - képgalériák

Augusztus végén, a Savaria Karnevállal egy időben került megrendezésre megyénk másik nagy rendezvénye is, a Sitkei Rockfesztivál, ahová idén is az egész országból érkeztek a rockerek. Mielőtt a húrok közé csaptak volna a zenekarok, felavatták a rendezvény megálmodója, Balázs Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnek, zeneszerzőnek emléket állító domborművet is a kápolnánál.

Idén a 34. alkalommal lepték el a zenerajongók a sitkei kápolna melletti dombot. A péntek estét a Korál Tribute Band koncertje indította – akikhez Balázs Fecó egykori zenésztársai közül néhány dal erejéig Dorozsmai Péter és Fekete Tibor Samu is csatlakozott. A Kárpátiára újabb rajongók érkeztek zászlókat lengetve. Rúzsa Magdi fellépésére lett igazi tömeg – hangja a szívekbe talált. A péntek éjszakát a Rudán Joe Band zárta. Másnap a húzónevek közül a Moby Dick kezdett nagy lendülettel. Tömött sorokban érkeztek a rock katonái Paksi Endre hívására – az Ossian után az idén ötvenesztendős Lordnak tapsolt a hatalmasra duzzadt tömeg. A napot és az idei fesztivált a Pokolgép zárta. A fesztivált, amiről egy Győr-Moson-Sopron megyéből, Kimléről jött baráti társaság úgy beszélt: ők nem a születésnapok szerint számítják az időt, hanem Sitkétől Sitkéig élnek.

Testvérként elfogadni a másikat és megőrizni az identitást – Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsekkel beszélgettünk

Majd három évtized után visszatért Szombathelyre Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. Az elmúlt hétvégén költözött, a napokban csomagolt ki az egyházmegyei papi otthonban, ahova Székely János megyés püspök már korábban is hívta. Lehetőségünk nyílt interjút készíteni vele. Habár zalai származású, Vas megyébe lényegében hazatért, hiszen negyedszázadnyi időt töltött szolgálattal a Szombathelyi Egyházmegyében is. Egy évig volt zalai szülőföldjén káplán, aztán visszakerült az egyetemre, megszerezte a doktorátust, utána Nyőgérben volt káplán négy évig. Három évig szolgált Kőszegen, aztán kikerült Párizsba két évre, majd utána a szombathelyi Püspöki Hivatalban dolgozott 17 évet. Innen Egerbe ment két évre, onnan került Veszprémbe, 25 éve nevezték ki veszprémi érseknek, és 1997. szeptember 5-én iktatták be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában