Vasi Vizeken

2023.01.09. 05:54

A lápi póc az év hala

A fokozottan védett lápi póc (Umbra krameri) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazáson.

Cseh-Egyed Bernadett

Ezúttal a lápi póc lett az abszolút győztes a haltani társaság által meghirdetett szavazáson

Fotó: Shutterstock

 A harmadik helyen a selymes durbincs végzett, a második a sügér lett. A lápi póc a szavazatok több mint 50 százalékát kapta, így abszolút többséget szerzett. A maximum 8-10 centis testhosszt elérő lápi póc őshonos és bennszülött halunk, a Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hos - szú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Ahogyan a neve is elárulja: a növényekkel benőtt álló- vagy lassan áramló vizek adják igazi otthonát. Hajdan tömeges volt hazánkban, de a lápok és mocsarak lecsapolását követően vis - szaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe meg a csatornákba. Fennmaradását – mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével – program segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában