Vasi Vizeken

2023.01.08. 11:50

Átmenekített halak - A döröskei víztározó megújul, teljesen kiürítették

Cseh-Egyed Bernadett

A Magyar Országos Horgász Szövetség mint a döröskei víztározó halgazdálkodásra jogosultja és vagyonkezelője még novemberben elvégezte a víztározó teljes leeresztését követő halmentést.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke és a MOHOSZ alelnöke elmondta, a MOHOSZ az elnyert MAHOP projekttel több célt tart szem előtt. A vízmegtartást szolgáló létesítmények állapota már nem tette lehetővé a víz biztonságos szinten tartását, megőrzését. A tó műszaki létesítményei közül a beton körbukós műtárgy statikai állapota révén alkalmatlan volt a szakszerű üzemeltetésre. A vízi létesítmények állapota az üzemeltetési feltételeknek nem felelt meg, ezért engedéllyel nem rendelkezett a tó már évek óta. A biodiverzitás megőrzéséhez és egyéb szabadidős hasznosításhoz nélkülözhetetlen a tartós üzemvízszint, ehhez a műszaki létesítmények felújítása szükséges.

A vízügyi munkálatok első lépése volt a tó teljes leürítése november közepén. Ekkor a MOHOSZ által megbízott bajai HALÉRT Bt. gyakorlott szakemberei megkezdték a maradék halállomány mentését. A lehalászott idegenhonos vagy invazív halakat elszállították és megsemmisítették (feldolgozásra), az őshonos halakat pedig átmentették.

Puskás Norbert részletezte: a magyarszecsődi kavicsbányató 48 kilogramm csukával, 27 kilogramm harcsával, 65 kilogramm süllővel és 55 kilogramm ponttyal gazdagodott. A Rába molnaszecsődi szakaszába csukából 13, harcsából 194, süllőből 29 kg került. A Rába sárvári szakaszába 11 kg csukát, 12 kg harcsát és 39 kg süllőt menekítettek át a döröskei tóból. A halmentést végző halászati szervezet a két nap alatt több mint 3400 kg inváziós ezüstkárász begyűjtését is elvégezte az idegenhonos fajok visszaszorítását támogató pályázat részeként.

A szövetség arra kéri a pecásokat: a halmentés során telepített halállomány természetes szaporodása érdekében legyenek különösen kíméletesek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában