Hálaadás

2023.01.17. 07:00

Az Egyházmegye szolgálatában - Öt esztendő munkáját értékelte Székely János megyés püspök

2017. július 8-án a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban beiktatták a Szombathelyi Egyházmegye főpásztorát, Székely Jánost. Az elmúlt bő öt esztendő eredményeit összegezte a megyés püspök az új év alkalmából. 

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Székely János fontosnak tartja a hívő közösségek ünnepeit

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Az elsők között említi: 2018. május 1-jén Angelo Amato bíboros jelenlétében boldoggá avatták Brenner János vértanút. Azóta pedig az egyházmegyének sikerült megvásárolnia a vértanúság helyén két telket. Itt hamarosan templom épül tiszteletére, mégpedig úgy, hogy a volt Somfalvi-háznak azt a részét, ahová Brenner János holttestét behozták, érintetlenül meghagyják mint szent helyet. Idén pedig, március 19-én, Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulóján a Szombathelyi Egyházmegye az Eisenstadti Egyházmegyével együtt Güssingben elindítja Boldog Batthyány-Strattmann László feleségének, Coreth Mária Teréziának a boldoggá avatását.  

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora jelentős eredménynek tartja, hogy a 15 papnövendéke van, és hogy a Szentatya – kérésére– segédpüspököt ajándékozott az egyházmegyének. Imaháló is született „Fogadj örökbe egy papot” néven, amelynek keretében egy-egy hívő vállalja, hogy egy konkrét atyáért egy éven át mindennap imádkozik. 

Új szerzetesközösségek érkeztek az egyházmegyébe az elmúlt időszakban: az Annunciáta nővérek két új nővért küldtek Brazíliából, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a Sárvári Szent László Iskola lelki életének gazdagításába. A Vorau-i Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett Máriás Nővérek Körmenden alapítanak majd rendházat. A Domonkos Rend visszatér a szombathelyi domonkos kolostorba, az első domonkos atya már ide is érkezett Szombathelyre, és belevette magát a Szent Márton-templom, az ifjúság, az angol nyelvű szentmisék, az ünnepek előtti gyóntatások, lelkigyakorlatok ellátásába. A vasvári domonkos kolostorba egy remete nővér érkezett, aki ikonokat fest, végzi a templomban a napi szentségimádást sok hívő nagy örömére, és meghallgatja a lelki problémákkal hozzá fordulókat. 

Az egyházmegye az elmúlt öt évben átvett, illetve alapított óvodát Nardán, Pornóapátiban, Bozsokon, Mihályházán, Kemenesszentpéteren, Kemeneshőgyészen, Marcalgergelyin, Sárváron és Körmenden. Megújultak óvodák Szombathelyen és Zalaegerszegen; a sárvári Szent Piroska Katolikus óvoda és a körmendi Dienes Lajos Katolikus Óvoda rendbetétele az idén esedékes. 

Egyházi fenntartásba került a körmendi Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola, valamint a szentgotthárdi iskola egy része tagintézményeivel együtt.  Az egyházmegye megalapította a Boldog Salkaházi Sára Technikumot Szombathelyen, ahol szociális és oktatás ágazaton folyik szakképzés. Bővült a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola, a jánosházi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola. 

Ezután arról beszél: megszületett az egyházmegye lelkipásztori terve, az egyházmegyének lett pasztorális helynöke, létrejött a pasztorális iroda és megszólalt a Mária Rádió. Az idősotthoni ellátásra való igény óriási az egész országban. Nagyon sok idős ember vágyik arra, hogy ha erre majd rászorul, a hit és a szeretet légkörében élhesse le a földi élete utolsó szakaszát. Ezért az egyházmegye átvette a KOSZISZ fenntartásából a Zalaegerszegi Gondviselés Háza idősek otthonát. Folyamatban van  Szombathelyen a Gagarin úti, valamint a táplánszentkereszti idősotthon átvétele.  

Az egyházmegye megalapította a Szent Márton Házat, amely sok krízisbe került családnak, vagy Ukrajnából menekült, nehéz körülmények közül ide került keresztény családnak ad lakhatási segítséget Az egyházmegye létrehozta a Mindszenty József Alapítványt, ezzel minden évben támogatják néhány rászoruló fiatal tanulmányait.  

Székely János hangsúlyozza: az elmúlt öt évben mintegy 160 templom újult meg az egyházmegyében. - Ezek az épületek a hívő közösségeink szentmiséinek, a keresztelőknek, esküvőknek, az elhunytakért bemutatott gyászmiséknek szent helyei, de egyben a települések ékkövei, sok évszázados történelmi emlékek, művészeti remekművek is, kincsei az egész magyar társadalomnak. Kiemelkedik közülük a 13. század elején épült jáki templom, a szentgotthárdi plébániatemplom renoválása, valamint Kőszeg templomainak folyamatban lévő megmentése, restaurálása, illetve a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom felújítása. Mindezek mellett a Zalaegerszegi Mária Magdolna-templom új orgonával és közösségi teremmel gazdagodott. 

Megújult  a celldömölki kolostor, amelynek emelete ifjúsági lelkigyakorlatoknak is otthont ad, továbbá zarándokok szálláshelyeként is működik. Az egyházmegye visszakapta és felújította a régi sárvári plébánia épületet, Körmenden folyamatban van a Vorau-i Máriás nővérek kolostorának építése. Több plébániát pedig sikerült teljes egészében felújítani: például Salomváron, Alsóságon, Gyöngyösfaluban, Kenyeriben. Az egyházmegye megkapta a volt Avar Szálló épületét Velemben, ahol egy 220 fő befogadására alkalmas családos és ifjúsági táborhelyet és lelkigyakorlatos központot alakítanak ki. Az egyházmegye visszavásárolta Szombathelyen a Gödör pincehelyiséget, itt kapott helyet a Bárka ifjúsági központ. A volt VAOSZ étterem épületét szintén felújították, ez részben ifjúsági központként, részben karitász segítségnyújtási központként működik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában