Első benyomás

2023.01.09. 18:32

Az interjúztatás buktatói - Fontos felmérni a pozícióhoz szükséges kognitív képességeket

Kutatások igazolják, hogy a kevés információ alapján és a rövid idő alatt szerzett első benyomás az állásinterjún nem áll szoros kapcsolatban az illető várható munkahelyi teljesítményével.

Tóth Kata

Kombinált módszerekkel sikeresen tudjuk kiválasztani a megfelelő jelöltet

Forrás: Shutterstock

Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója szerint három ok állhat annak hátterében, hogy az interjúztatók mégis ragaszkodnak a „beszélgetek vele és eldöntöm” megközelítéshez. Egyrészt az, hogy nincs elég idő és energia a felkészüléshez. Szerinte az objektívebb interjúhoz elemezni kell a pozíciót, meghatározni az elvárt viselkedést és alaposan átgondolt kérdéseket megfogalmazni, amik kapcsolódnak a munkakörhöz. A második ok, hogy az első néhány másodpercben, nem tudatosan, de kialakul bennünk egy elképzelés a másik emberről. A harmadik, hogy természetesnek vesszük, hogy az élettapasztalatainkat, előítéleteinket az „emberismeretbe” sűrítve hozunk gyors döntéseket másokról. Az interjútechnika-szakértő szerint rendkívül fontos, hogy használjuk a kutatáson alapuló módszereket: adjunk gyakorlati, munkakörrel kapcsolatos feladatot, alkalmazzuk a strukturált interjút (ebből kiderül, milyen a hozzáállása, elég motivált-e, van-e megfelelő tapasztalata. Fontos felmérni a pozícióhoz szükséges kognitív képességeket (reakcióidő, emlékezet, tanulási készség, koncentráció stb.) Ezek bármelyike külön-külön jobb eredményt ad, mint az egyszerű felvételi beszélgetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában