Amerikáról innen és túlról

2023.01.30. 11:35

Balázsy Péter: van mit tanulnia Szombathelynek

Még a pótszékek is kevésnek bizonyultak a Polgárok a Városért Egyesület által szervezett első, sorozatindítónak szánt közéleti beszélgetésen az evangélikus közösségi teremben. Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyzőt Lovass Tibor kérdezte amerikai életérzésről, politikai megosztottságról, külföldi ízekről.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Négyfős magyar nemzeti delegáció tagjaként, amerikai ösztöndíjjal 23 napra az Egyesült Államokba utazott dr. Balázsy Péter tavaly novemberben - a cél az ottani önkormányzatok működésének megismerése és megfigyelése volt. A vármegye jegyzője elöljáróban elmondta: ahogy az amerikaiak patikamérleggel mérték ki, hogy egyenlő időt töltsenek demokrata és republikánus politikai körökben, úgy figyeltek arra is: a magyar csoportnak két jobboldali és két baloldali közéleti szereplője legyen.  

Állandó utazás és rohanás, folyamatos diskurzus – ezekkel a szavakkal jellemezte az első napokat az előadó. Mind hasonló menetrend szerint zajlott: kisebb-nagyobb városokban kormányzók, egyetemi professzorok, gyakorló politikusok tartottak előadásokat amerikai jogrendszerről, önkormányzatiságról, választási rendszerről. Utóbbi kapcsán Balázsy megjegyezte: - A miénk egyszerűbb, jobb és biztonságosabb. Itt ismerte fel azt is, a magyar politikai megosztottság sokkal színesebb mint a demokraták és a republikánusok közötti mély és szinte áthatolhatatlan törésvonal. Van értelme ennek a megosztottságnak? - tette fel magának többször a kérdést. Ugyanakkor megnézett, befotózott valamennyi választási plakátot, amely szembe jött vele az utcán, úgy véli, ezekből még tanulhatunk. 

Pozitívan élte meg az amerikaiak számtalan módon felvállalt nemzeti büszkeségét is, az ottani kosztot azonban a bő három hét alatt sem kedvelte meg. A szervezők általában valamilyen kulturális helyszínre szervezték az ebédet, így jutott némi idő például múzeumlátogatásra. A legnagyobb meglepetés az volt számára, amikor a Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeumhoz érve kiderült: az a magyar Steven F. Udvar Hazy nevét viseli. Volt szerencséje megízlelni az ottani jégkorong és kosárlabdameccsek hangulatát is, a delegációjukhoz csatalakozó ott élő két magyar hölgy pedig megerősítette abban: “a világ minden táján élő, kultúrájukat ápoló magyarok mekkora tartalékai a nemzetközösségnek”. 

S hogy mi az amerikai siker titka? Tudás, mentalitás, pénz. Amerika képes megszerezni magának azokat a “koponyákat”, akikre szüksége van, ugyanakkor a mai napig igaz a mondás: az Egyesült Államokban mindenki a maga szerencséjének kovácsa. 

 A képes beszámoló után szó esett a szombathelyi politikai helyzetről is. Balázsy Péter úgy látja, sok kisebb vasi település eredményesebben fejlődik a megyeszékhelynél, ha pedig a környező nagyvárosokra tekintünk még rosszabb a helyzet. -  Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink és az unokáink ebben a városban boldoguljanak, akkor Szombathelyen másként kell történnie a dolgoknak - fogalmazott.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában