Forgalom

2023.01.25. 17:30

Buszsávot Szombathelyre? - Közlekedésbiztonsági szakértőt kérdeztünk

Bombaként robbant a hír kedden, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság ülése után: három útszakaszon buszsávot alakítanának ki. Megkérdeztük a közlekedési szakértőt, milyen hatással lehet ez a városi forgalomra.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Unger Tamás

Elkészült a város Települési Környezetvédelmi Programja, erről is tárgyalt keddi ülésén a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság. A több mint kétszáz oldalas anyagban a helyi közösségi közlekedés fejlesztésének külön fejezetet szentelt a szerző. Az utóbuszok vonali és csomóponti előnyben részesítése kapcsán merül fel a buszsávok kialakításának gondolata, a torlódással érintett szakaszokon. Javaslatot tesz a Thököly, a Vörösmarty és a Zanati útra, de megjegyzi: a helyszínek pontos meghatározása tervezői vizsgálatot igényel.  

Mindenre gondoltam, amivel javulhatna a város közlekedési rendszere, de erre nem. Szombathely útjai nem alkalmasak külön buszsávok kialakítására, vagyis csak úgy, ha az valakinek a kárára történik - mondja Unger József. A közlekedésbiztonsági szakértő úgy látja: A város útjai már így is zsúfoltak, sok a probléma a közlekedésben. Ha ezeken a helyeken buszsávot alakítanak ki, ez csak tovább gyűrűzik. 

 A Vörösmarty, a Zanati és a Rohonci-Petőfi utcák a város ütőerei, de a Thököly is mindig zsúfolt. A jogszabály szerint pedig a buszsávot csak a Blaguss és/vagy a Volán járatai vehetnék igénybe, egyéb gépjármű csak bekanyarodáskor, besorolás céljából használhatja. 

Unger József emlékeztet: a Vörösmarty valaha párhuzamos közlekedésre alkalmas út volt, két forgalmi sávval, csak közben kiderült: a lakossági igényelné itt a parkolási lehetőséget, ezért egysávossá alakították. Ezzel egyúttal lecsökkent az út átbocsátó képessége.  

Az alapötlet, az autómentes övezetek kialakítása és a közösségi közlekedés népszerűsítése, támogatható - véli a szakember, de ehhez meg kellene teremteni az egyéb infrastrukturális feltételeket is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában