Elismerés

2023.01.18. 11:41

Vas vármegyét szolgálják: Dr. Zágorhidi Czigány Balázs az év embere

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus kapta az Év vasi embere díjat, a közönségdíjas dr. Györke Eszter gyermekonkológus lett. Az elismeréseket szerdán adták át a Vármegyeházán.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Az elmúlt két évben a pandémia, idén a háborús helyzet és az energiaválság miatt nem rendeznek megyebált, így szűkebb körben, de ünnepélyes keretek között tartották meg az Év vasi embere díj átadóját. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztetett: a kuratórium tagjai előbb a tíz jelölt, később pedig a győztes személyéről döntött. Nem könnyű azonban ez a folyamat, hisz valamennyien méltóak lennének az elismerésre. A negyedévszázad jó alaklom a visszatekintésre is, mondta, várhatóan könyv készül a díj történetéről.  

Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző, a Vas Megyéért Egyesület elnöke felidézte az alapító István Lajos professzor és elődje, Horváth Boldizsár professzor munkásságát. Szerinte az ő személyük adja meg az alapját egy erős vasi közösségnek. Nekik is köszönhető, hogy évről évre elismerik azok munkáját, akik sokat tették Vas vármegyéért.  

Hatodik alkalommal hirdettek közönségdíjat, csak a győztes posztja fél Vas vármegyényi embert ért el. - Hatalmas öröm és meglepetés volt már a jelölés is, ezt Horváth Boldizsár főorvos úrnak és Király Gábornak köszönhetem. Amikor kiderült, hogy kikkel együtt vagyok jelölt, még nagyobb megtiszteltetésnek éreztem. Hatalmas élmény volt, hogy mennyi hozzászólást, személyes üzenetet, szeretetet kaptam a szavazás idején – fogalmazott dr. Györke Eszter gyermekonkológus, aki szakmája mellett fontosnak érzi nemzeti hagyományaink megőrzését, 2014 óta a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője.  

Az Év vasi embere 2022 díjat Dr. Zágorhidi Czigány Balázs Történész-muzeológus, levéltárvezető, Vas vármegye történetének kiváló szakértője, Szombathely monográfusa kapta. - Vasi ember vagyok, itt nőttem fel a Hegyháton, Oszkóban. Gyermekkorom óta érdekelt a környék története, középiskolásként a középkorral foglalkoztam, Vas vármegyének ebből a szempontból különösen jó adottságai vannak, nagyon gazdag a forrásanyaga, mégis kevésbé kutatott. Ez rendkívüli távlatokat nyitott számomra mint fiatal kutatónak, és nyit még a mai napig is– fogalmazott a díjazott, aki ugyan nem tartja magát szereplős egyéniségnek, de a jelölést jó lehetőségnek tartotta, hogy többen megismerjék Vasvár kincseit. Szólt arról is, Öt perc megyetörténet munkacímet kapta az a vállalkozás, amelyet a Vasvár Népfőiskolával közösen tervez. Lehet majd szavazni is az adásokra, a legjobbakból élő beszélgetéseket szerveznek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában