Gyűjtemény

2023.01.24. 16:59

Egy liter tökmagolajhoz három kiló tökmag? - A negyedik értéktár-vetélkedő vasi diákoknak - fotók

Kinyílt a vasi értéktár és a hungarikumok gyűjteménye is a vármegyei közgyűlés vetélkedőjének utolsó fordulóján a Kámoni Arborétumban kedden. Általános- és középiskolás csapatok vetélkedtek.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

- Általában egy liter tökmagolaj készítéséhez három kilogramm tökmag szükségeltetik. Ez az állítás. Igen vagy nem? - hangzott el a feladat Kukor Ferenc játékmestertől, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesétől a középiskolások szóbeli fordulóján kedden. A diákok többségét nem hozta zavarba kérdés, többségük helyesen az igen tábla mellé állt. Immár hagyományosan, negyedik alkalommal rendezte meg a Feltárul az értéktár! vármegye és hungarikumismereti vetélkedőt a Vas Vármegyei Közgyűlés. 

A résztvevőket V. Németh Zsolt, a magyar életmód és a nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos köszöntötte, aki emlékeztetett: - Tizenegyedik éve, hogy megalkotta az országgyűlés a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, melynek legfőbb célja az volt, hogy kapcsokat teremtsen és identitást erősítsen meg különféle szinteken – fogalmazott V. Németh Zsolt. Majd utalt a különleges vasi karakterre, habitusra, a sajátos tájszólásra, gasztronómiára, kulturális örökségre is, hiszen ez a vetélkedő rávilágít mindezekre a sajátosságokra.

Értékes tudással gazdagodhattak a vetélkedő révén, s nem mellesleg értékes ajándékokért is küzdöttek a tegnapi záró fordulón az általános és középiskolás diákok. Majthényi Lászlótól, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökétől megtudtuk: a háborús gazdasági helyzetben nem szerveztek megyebált, helyette a támogatókat arra kérték, felajánlásaikkal ehhez a versenyhez járuljanak hozzá, ebben pedig partnerek voltak.

- Nagyon nagy gratuláció az iskolásoknak! A legjobb hat csapat került a döntőbe és felkészültségből jelest érdemelnének – értékelte ottjártunkkor az általános iskolások szereplését Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, aki hozzátette: ha egy 12- 13 éves diák ilyen szintű tudással rendelkezik nemcsak a helyi, vármegyei, hanem az országos értékek tekintetében, az büszkeséggel töltheti el pedagógusaikat és családjaikat is.

Térképes, memória- és aktivity-feladat is várta a részt vevőket – avatott be a verseny részleteibe Kukor Ferenc. Az általános iskolások közül első helyen a "győrvári kurucok”, második helyen a Brenner-iskola „Hurkatöltőgetők Egyesülete”, harmadik helyen a "gencsi horgászok” csapata végzett. 

A középiskolásoknál az első helyezett a Kanizsai Dorottya Gimnázium, a második a Brenner János Kollégium, a harmadik pedig a Herman Ottó szakközépiskola csapata lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában