Statisztika

2023.01.26. 13:00

Emelkedtek az átlagkeresetek vármegyénkben - Mutatjuk a vasi adatokat

Az átlagkereset emelkedett, az álláskeresők száma csökkent – egyebek mellett ez is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából. Az elemzés a tavalyi esztendő első kilenc hónapjának adatai alapján ad tükröt Vas vármegyéről.

Vas Népe

A foglalkoztatási ráta az országos átlagnak felel meg

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

2022 III. negyedévében Vas megyében a 15–64 éves népesség 76,1 százaléka, 125 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 3,1 százalékkal fogyott az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 1,4 százalékponttal alulmúlta az országos átlagot. A munkaerőpiacon 123 ezren jelentek meg foglalkoztatottként, számuk az országos növekedéssel szemben 2,8 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta 2,3 százalékponttal 74,6 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, és megegyezett az országos átlaggal. Munkanélküli mintegy 2 ezer fő volt Vasban, számuk a hazai átlagnál nagyobb mértékben, mintegy 18 százalékkal csökkent. A munkanélküliségi ráta – folytatva a korábbi negyedévek pozitív tendenciáját – 1,9 százalékra csökkent.

Értéke a főváros és a megyék körében az egyik legkedvezőbb, és az országos átlagnál (3,7 százalék) is alacsonyabb volt. 2022 első három negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 457 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 304 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 462 ezerre, a nettó átlagkereset 307 ezer forintra emelkedett. Így a bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 17 százalékkal múlta felül a 2021. I–III. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. 

A növekedés üteme közel azonos az országos átlaggal. Az alkalmazottak viszont 9,3 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. A bruttó keresetek a versenyszférában 14 százalékkal, 455 ezer forintra, a költségvetési szférában 25 százalékkal, 469 ezer forintra emelkedtek. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 18, a szellemieknél 15 százalékkal emelkedett, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 393 ezer, az utóbbiak 553 ezer forintot kerestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában