A feledés ellen dolgozik

2023.01.31. 09:15

Ez a hetedik naptár: Nemcsak szép, hanem információkat is hordoz

Ismét megjelentette falinaptárát az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület. Nemcsak szép, hanem információkat is hordoz – a múlő időben a feledés ellen dolgozik.

Vas Népe

A kitelepítettek emlékét őrzik

Forrás: Szendi Péter

Hetedik alkalommal jelentetett meg falinaptárt a 2009- ben életre hívott egyesület, közös történetszálra fűzve fel – amint a naptárhoz mellékelt tájékoztató mondja – „méltatlanul sorsverte emberek, az ő szeretve féltett tájegységük és egy nemzet korántsem távoli múltját”. Három éve a hortobágyi kitelepítések kezdetének 70. évfordulója állt az emlékezés fókuszában, most újabb kerek évforduló következik: a táborfeloszlatásoké – októberben lesz a 70. évforduló, ennek jegyében készült a 2023-as naptár. Akkor kezdődött meg a küzdelem „a talpra állásért, elégtételért, jóvátételért, valós tényismeretért, őszinte beszédért, megbecsülésért, meghallgatásért, az értelmes és méltó cselekvésért”. A naptár januári lapján exponálják a témát, aztán bejelentik, hogy az újabb 70. évforduló alkalmából az idén Őriszentpéteren egyesületi örökségházat terveznek létrehozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában