Rezsi

2023.01.31. 13:00

Fával fűtenek, a gázzal spórolnak Ikerváron - A közvilágítást már korábban LED-re cserélték

Közvilágítás támogatására, zöldterületek- és a temető tisztán tartására, valamint önkormányzati dolgozók bérére kapott, mintegy 20 millió forint kormányzati támogatást Ikervár.

Horváth László

Fehér Ferenc polgármester a hivatal udvarán

Forrás: Cseh Gábor

Mint arról lapunkban korábban többször beszámoltunk, a kormány a tízezer lakos feletti városok után a tízezernél kisebb települések számára is biztosított rezsitámogatást. Az 1-es vasi választókerület tíz önkormányzata 82 millió forint, Észak-Vasvármegye 99 települése 416 millió forint, a 3-as választókerület ugyancsak 99 települése 550 millió forint pluszforráshoz jutott.  

- Ebben a mostani nehéz és bizonytalan helyzetben minden támogatás jól jön az önkormányzatoknak – ezt erősítette meg Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere. – Tudni kell, a falunkban működő szélturbinák, pontosabban az ebből származó bevétel miatt önkormányzatunk az adóerőképesség-számításnál viszonylag jó helyen szerepelt, emiatt bizonyos esetekben kevesebb állami hozzájárulást kaptunk a feladataink ellátására. Most azonban nagy örömünkre, a kormány döntésének köszönhetően, mintegy húszmillió forint támogatásban részesülünk.   

Megtudtuk, a pluszforrást az önkormányzat a közvilágítás fenntartása, a zöldterületek-, a temető karban - és tisztántartása mellett a közétkeztetésben dolgozók bérére fordíthatja.  

- Mostanában kapjuk meg az áram- és a gázszámlákat – tette hozzá a faluvezető. – A háború előtti időszakhoz képest többszörösére megemelt árakat kell kifizetnünk. Így, ahol tudunk, takarékoskodunk. Amikor az óvodát korszerűsítettük, még nem tudtuk, hogy előállhat a mostanihoz hasonló helyzet. Ám, mivel az önkormányzatunk erdős területekkel is rendelkezik,  előrelátóan az óvodánk felújításánál egy faelgázosító kazánt is beszereltünk. Azóta már egy másik intézményünkben, a polgármesteri hivatalban  is így oldjuk meg a fűtést. Ebben a két létesítményben idén még nem kellett bekapcsolni a gázt. A közvilágítás égőit ugyancsak évekkel korábban LED-ekre cseréltük ki. A költségeket nem egy összegben fizettünk meg, hanem részletekben elosztva. Az áramszámlánkon emiatt még nem látszik a csökkenés. Amint letelik a futamidő, már érezhetően kevesebb lesz majd a kiadásunk.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában