Gímszarvasra. rókára vaddisznóra

2023.01.21. 14:00

Figyelem, vadászat! - Az Emlékműnél gyülekeztek, kürtszóval kezdtek szombaton is - fotók, videó

A hagyományoknak megfelelően kürtszóval kezdődött az Aranypatak Vadásztáraság állományszabályozó nagyvadvadászata szombaton reggel. Szombathely mellett Nárai, illetve Torony közötti területrészt keresték fel a hajtók és a vadászok.

Horváth László

Forrás: Cseh Gábor

Élénk volt a forgalom szombaton reggel a szombathelyi Emlékmű környékén: itt gyülekeztek az Aranypatak Vadásztársaság tagjai, a vendégvadászok, valamint a hajtók. 

- Ezen a napon társas állományszabályozó nagyvadvadászatot tartunk – tudtuk meg Öhm Lászlótól, a társaság elnökétől. - Ennek célja a társaságunk területén élő gímszarvas- és vaddisznóállomány csökkentése. Mivel a vadállomány egyedszáma minden évben a szaporulattal növekszik,   szükség van  az egyéni- illetve társas vadászatra. Most a Szombathely és Nárai, illetve Torony közötti területrészekre koncentrálunk. A szombati vadászaton a szombathelyi, a nárai, vasárnap pedig a nardai csoportunk tagjai vesznek részt. Hajtóink pedig a környéken élő és a természetet rendszeresen járó barátaink, vadászkollégák. 

Öhm László kiemelte: a tervezéstől a lebonyolításáig a legfontosabb feladatuk a balesetvédelmi szabályok maradéktalan betartása.  

- A mostani vadászat előtt is több fontos előkészületet tettünk – folytatta a szakember. – A bevont erdőterületet már hetekkel korábban kijelöltük, és reggel minden irányban a bevezető utakra figyelmeztető táblákat helyeztünk ki. Minden vadásznak megvan a saját lőállása, ahol piros-fehér szalaggal a tilos lőirányokat is feltüntettük. Ezt a helyet a hajtás kezdetétől annak végéig nem lehet elhagyni, a nap folyamán csak a hajtók lesznek mozgásban. Abban az esetben, ha turista vagy lovas téved a vadászat helyszínére,  leállítjuk a vadászatot, amíg biztonságosan el nem hagyják a területet. A vadászok a vadászat ideje alatt kötelesek a természetes színektől eltérő láthatósági ruházatot, kalapszalagot, kalapot vagy mellényt viselni, illetve a hajtók számára a láthatósági mellény viselése kötelező. 

Öhm László végezetül elmondta: az Aranypatak Vadásztársaság jelenleg 47 tagból és 5 tiszteletbeli tagból áll. A vadászterület összesen 11.200 hektár. Térségünkben gímszarvasból van a legtöbb, ám mivel évről évre ebből ejtik el a legtöbbet, az állománya folyamatosan csökken. Szombaton délelőtt emellett vaddisznóra, rókára, valamint aranysakálra lehetett vadászni.  

Dr. Saly Imre, ahogy fogalmazott, mér gyerekkora óta belenőtt ebbe a közegbe. Hivatásos vadász 2005-ben lett. 

- A vadászat, nagy odafigyelést és koncentrációt igényel, hiszen harmóniában kell lennünk a természettel – fogalmazott. – A fegyver használta pedig különös óvatosságra int. Amikor kint vagyok az erdőben, az mindig megnyugtat és kikapcsol. Erről szól számomra a mai vadászat is. 

Öhm László tájékoztatott: a nap folyamán 10 vaddisznót és 6 gímszarvast  ejtettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában