Interjú

2023.01.04. 14:35

Hende Csaba: Minket továbbra is a magyar érdek vezet

Minket továbbra is a magyar érdek vezet – hangsúlyozta dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, akit a nyugdíjemelésről, a falusi csok meghosszabbításáról és a családtámogatási rendszer bővítéséről kérdeztünk.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

- A 15 százalékos nyugdíjemelés tükrözi azt az elkötelezettségünket, amiket a nyugdíjak reálértékének megőrzése ügyében tettünk. A 13. havi nyugdíjjal, amelyre szintén kihat ez a 15 százalékos emelés, látható, hogy ezt a törekvésünket éves szinten siker fogja koronázni. Ez év végére várhatóan egyszámjegyűvé válik az infláció, így éves szinten szétterítve, elmondható, hogy a nyugdíjasok életszínvonalát a sajnálatos háborús infláció nem fogja érinteni – emelte ki dr. Hende Csaba a januári nyugdíjemelés kapcsán. Hozzátette: - Ide tartozik egy napokban megjelent hír: a Politico brüsszeli portál azt közölte, hogy az Európai Unió tagállamainak Oroszországgal folytatott kereskedelme a szankciók ellenére igen jelentősen megnőtt. Miközben arról beszélünk, hogy Oroszországgal meg kell szakítani a kapcsolatokat, a valóság az, hogy az európai államok pont az ellenkezőjét tették – szögezte le.

Az országgyűlés alelnöke a kormány külkapcsolati és külgazdasági politikája kapcsán aláhúzta: - A magyar érdek az, hogy a magyar embereknek megfizethető áron legyen áramuk, gázuk, élelmiszerük, béke és biztonság. Minket kizárólag a magyar érdek vezet, semmilyen külföldi elvárást, semmilyen kívülről ránk erőszakolt álláspontot nem fogunk sem elfogadni, sem teljesíteni.

SZJA-mentességet kapnak a 30 év alatti anyák

- A családtámogatás rendszerét nemcsak fenntartjuk, hanem tovább is erősítjük – erről is beszélt dr. Hende Csaba. - Korábban a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák életre szóló személyi jövedelemadó-mentességet kaptak. Most azoknak az anyáknak, akik 30 éves koruk előtt szülnek, a 30. életév betöltése évének utolsó napjáig szintén SZJA-mentességet biztosít az ország. Ettől azt reméljük, hogy az egyébként tervezett és kívánt gyermekek korábban megszülethetnek – tette hozzá. Az országgyűlés alelnöke szólt arról is, hogy a magyar nemzet, identitás és nyelv megőrzését is szolgálják ezek az intézkedések.

Falusi csok ott, ahol csökken a népességszám

Továbbra is elérhető a falusi csok, amivel adott településeken használt lakás vásárláshoz, felújításhoz, korszerűsítéshez juthatnak az otthonteremtők. Vas vármegye 1-es számú választókerületében több településen is igénybe vehető a támogatás: így Bucsuban, Dozmaton, Felsőcsatáron, Nardán, Pornópátiban, Horvátlövőn és Vaskeresztesen is.

- Vannak olyan szerencsés települések, amik azért maradnak ki ebből a körből, mert nem csökken a lélekszámuk. Itt nem általában véve a falun élők támogatásáról, hanem azoknak a településeknek a revitalizációjáról, a fiatalok helyben maradásának, illetve máshonnan való odaköltözésének támogatásáról van szó ott, ahol több éves átlagban csökkenő népesség figyelhető meg –összegzett az országgyűlési képviselő, hozzátéve: A Szombathely környéki falvak közül többen ez a veszély nem fenyeget, amit az is mutat, hogy sok helyen kellett gyermekintézményeket nyitni. Példaként Sét is említi, ahol tavaly új óvodát adhattak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában