Háromszáz évről mesél

2023.01.17. 17:50

Hetente többször feltárulnak az Esterházy-kastély titkai

Keddtől vasárnapig fix időpontokban német nyelvű vezetések indulnak az Esterházy-kastélyban.

vaol.hu

Fénypontok a kastélyban

Forrás: Shutterstock

Fotó: Karl Allen Lugmayer

 Az Esterházy-kastély hivatalos oldalán közzétett leírás szerint a látogatók a 75 perces vezetés során megtekinthetik a világhírű Haydn-termet, a barokk kastélykápolnát, a dísztermeket és a hercegi gyűjtemény válogatott darabjait (ez a Fénypontok című kiállítás); „a hercegnői lakosztályokat”, azaz azokat a szobákat, ahol a család hölgy tagjai tartózkodtak. Ezek elkalauzolják az érdeklődőket a hercegi ünnepi kultúra és az egykori mindennapok világába: látható itt többek között az ezüst Esterházy-étkészlet, amely a világon a legnagyobb empire-ezüst étkészletegyüttes, a bécsi Würth Ezüstmaufakturában készült, valamint az utolsó fennmaradt konzolasztal G. Briati velencei műhelyéből. 

A túrán megismerhetők a kastélyhoz kötődő személyek, az ő „lenyűgöző történeteik” szerelemről, házasságról, magánéleti bonyodalmakról. A vezetés figyelemmel van a kastély lenyűgöző építészetére is. Az egyes helyiségek falainak és padlózatának régészeti feltárása után előkerült rétegek az elmúlt 300 évről mesélnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában