Napirenden az előterjesztés

2023.01.26. 17:07

Horváth Gábor: Az 1001 éjszaka meséi és az 1000 fa program Szombathelyen

Az 1000 fa program lakossági kiterjesztéséhez kapcsolódó előterjesztés is napirendre került a csütörtöki közgyűlésen.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet: belvárosi körzetében 2020 januárban 50 fa ültetését ígérték, eddig csak fapótlások történtek. Arra pedig önkormányzati rendelet kötelezi a várost - A kampányban, amikor az 1000 fa ültetéséről beszéltek, arra gondoltak, hogy a fapótlási kötelezettségüket teljesítik? - kérdezte dr. Takátsné dr. Tenki Mária. Dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) válaszából megtudtuk: nem, új fák ültetésére gondoltak.

- Az 1001 éjszaka meséi, ami zajlik az 1000 fa program kapcsán - mondta Horváth Gábor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP). Miközben decemberben az 1000 fa programnál 920 fa elültetéséről beszélt a városvezetés, a főkertésztől kapott írásos tájékoztatás szerint: 2020 óta az 1000 fa programban ténylegesen 259 fát ültettek el - húzta alá. - Itt van a turpisság, a kozmetikázás. Így van ez mindenben, sajnos! - fogalmazott a képviselő, hozzátéve: szeretné, ha az eredeti 1000 fa program megvalósulna.

Nemény András úgy reagált: a nap végén az a lényeg, hogy már 920 fát elültettek. Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) pedig ezt azzal egészítette ki: az előző ciklusban a fapótlási kötelezettségnek nem tudott megfelelni az önkormányzat. 

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KNDP) a kettős beszédre mutatott rá: miközben 1000 fa elültetéséről beszél a városvezetés, a Homok úton több mint 100 fát vágtak ki azon a területen, amit a város értékesített. A képviselők végül egyhangúlag hagyták jóvá az 1000 fa program kiterjesztéséhez kapcsolódó határozati javaslatot: 2023 tavaszán 596 gyümölcsfát osztanak ki azoknak, akik regisztráltak a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában