Pályázat

2023.01.24. 20:00

Ilyen még nem volt: segítség a nap 24 órájában - Ellátók és ellátottak jelentkezését is várja a FÉHE

Újító vállalkozásba kezdett a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Februártól 11 hónapon át, a nap 24 órájában személyi asszisztenst biztosítanak tíz mozgásszervi fogyatékossággal élő felnőtt számára - Magyarországon ilyenre eddig nem volt példa.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Sokak számára ismerős lehet az az igaz történeten alapuló francia filmdráma-vígjáték, amelyben a siklóernyős baleset következtében lebénult arisztokrata felbérel egy fiatalembert, hogy legyen a gondozója. Most valami hasonló történhet Vas vármegyében is. - Külföldön az állam általában úgy oldja meg a fogyatékossággal élők szociális ellátását, hogy több juttatást biztosít számukra, és ebből ők maguk fizetik a gondozójukat. Egy uniós pályázatnak köszönhetően mi most ezt a feladatot átvállaljuk, de a cél hasonló: az önálló életben és az önrendelkezésben szeretnénk segíteni a fogyatékossággal élőket. A program tíz felnőtt, aktív korú személy támogatását biztosítja - mondta el lapunknak Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezető igazgatója.  

A pályázat célja, hogy a programba bekerülők önálló életvitelét és önrendelkezését segítse, az intézményi ellátórendszerből kicsit kiszakadjanak. Egy ember mellé négy személyi asszisztenst neveznek ki, ők az ügyfél gondozását egymás között felosztva a nap 24 órájában biztosítják. Ez jelentheti a munkába és a boltba járás, a háziorvosi rendelőbe és a könyvtárba látogatás támogatását, a bevásárlásban való közreműködést vagy éppen a mindennapi tisztálkodásban való segítséget.   

A segítők munkaviszonyba kerülnek és fizetést kapnak a tevékenységükért, ez napi átlag hatórás elfoglaltságot jelent. További nagy segítség lehet az érintettek számára: a hozzátartozók foglalkoztatottságát is megengedi a pályázat.  

Ellátottak és ellátók jelentkezését is várják, a fogyatékkal élők maguk választhatják majd ki, kit fogadnának szívesen maguk mellé - tette hozzá Németh Klára, aki kihangsúlyozta: ez bizalmi viszony, amit tiszteletben is tartanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában