Nincs rájuk jó hatással

2023.01.03. 17:49

Kisállatokat is fenyegeti az ünnepi túlevés veszélye? - Dr. Varjú Gábor állatorvost kérdeztük

Az ünnepek környékén nem csupán minket, embereket fenyeget a túlevés veszélye, a mértéktelen nassolás bizony kisállatainkra sincsen jó hatással. A zsíros ételek, az édes sütemények, a csont mind megviselhetik kedvenceinket – számukra ugyanúgy a diéta a gyógymód, mint a gazdik számára.

Polgár Patrícia

Forrás: Shutterstock

Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa elmondta: már az ünnepek előtt megnő az olyan páciensek száma a rendelőben, amelyek belakmároznak az asztalról lepottyanó falatokból és amíg a finomságok el nem fogynak, addig bizony rendszeresek kerülnek is a gyomorrontástól szenvedő kisállatok az állatorvosok kezei közé. A túlevés tünetei jellemzően a hányás és a hasmenés. A fűszeres, zsíros ételek nemcsak az emberek, de az állatok gyomrát is megülik. Egyre gyakoribbak az ételallergiás állatok, akiknél ezek a tünetek még erősebbek lehetnek – mondta el az állatorvos, majd hozzátette, ilyenkor gyakran egynapos koplalásra „ítélik” a szenvedő ebet, vagy pedig diétára fogják: léteznek már nagyon jó minőségű diétás tápok, házilag viszont a fele-fele arányban vegyített csirkehús és ragacsosra szétfőtt rizs kombinációját javasolja. Az úgynevezett „rizsnyák” ugyanis jó nyálkahártya nyugtató anyag. A legegyszerűbb azonban, ha a kutya nem kap az ünnepi lakomából.

Dr. Varjú Gábor elmondta: székrekedéssel is gyakran kerülnek hozzájuk ilyenkor állatok – ezt a csontfogyasztás okozza náluk. Szintén veszélyes az egyre népszerűbb cukorhelyettesítő, a nyírfacukor, más néven a xilit a kisállatok emésztésére, ami már kis mennyiségben is erősen mérgező a kutyákra nézve: durván leesik a vércukorszintjük tőle, illetve erősen károsodhat a májuk is.

A karácsonyfára aggatott díszek vonzóak a macskák számára, gyakran rágják meg és nyelik le azokat. A csillogó girlandok bélelzáródást okozhatnak a szervezetükben, több alkalommal távolítottak már el ilyet műtéti úton – tudtuk meg az állatorvostól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában