Kiemelt figyelem

2023.01.21. 18:47

Középpontban a horgászvizek fejlesztései - Puskás Norbertet kérdeztük

A versenyek minél színvonalasabb lebonyolítása, a közösségkovácsoló programok szervezése és a folyamatos haltelepítések mellett a horgászvizek és azok környezetének fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Az elmúlt időszak beruházásait összegezte Puskás Norbert, a Szövetség ügyvezető elnöke.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Céljaink megvalósításában évek óta kiemelt partnerünk a Vas Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén. A tavaly lezárult a Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című pályázat, ennek részeként az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a Celldömölki tó környezete öltött új ruhát. Ezekkel együtt az elmúlt öt évben tizenkét horgásztavunk környezete korszerűsödött, ami soha nem látott léptékű horgászati infrastruktúra fejlesztés a vármegyében – hangsúlyozta Puskás Norbert. 

Tavaly évvégére megújult a 16 éves Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központban található szövetségi iroda is: új irodabútorok és korszerű számítástechnikai eszközöket szereztek be a gyors ügyfélbarát kiszolgálás érdekében. A Magyar Falu program Civil Alapja pedig lehetőséget adott arra is, hogy a szövetség megvásárolja a központ melletti 3000 m2-es területet, melynek szakszerű körbekerítését is a pályázat támogatta. – Szövetségünk komplex feladatellátása révén és a tizenöt év vidékfejlesztési tapasztalatait magába gyűjtve lehetőséget kapott a „Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén” című projekt megvalósítására, amely június 30-án zárul. 

A projekt kiemelt célja a horgászat mellett a helyi értékek, élmények fontosságának fókuszba helyezése. A projektben létrehoztak és folyamatosan működtetnek egy térségi Facebook és Instragram oldalt „Pannon Élmény” címmel, valamint 2022. évi térségi PANTER naptár és turisztikai kiadvány is készült. Napokban jelent meg a Pinka-völgye turisztikai élményeit bemutató kisfilm is. Továbbá a projekt révén jelen voltunk a térségi közösségi, önkormányzati eseményein, melyekről rendszeresen tudósítottunk – fűzte hozzá az ügyvezető elnök. 

A Helyi és térségi turizmusfejlesztés című felhívásra újabb TOP Plusz- pályázatot nyújtott be a szervezet 2022 nyár elején, konzorciumi formában három vízhasznosító horgász egyesület együttműködésével. A Vas Megyei Területfejlesztési Stratégiával összhangban a Büki horgásztó, a Kőszegi Csónakázó-tó, a Kőszegi téglagyári tó, a Vassurányi tó, a Rábasömjéni horgásztó, a Rába folyó ikervári szakasza és a Vasvári II-es horgásztó turisztikai infrastruktúra fejlesztését tervezik. – A Szövetség képzeletbeli karácsonyfája alá nagy örömünkre a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával az 199.915.797 forint támogatás jóváhagyásáról szóló értesítés került december végén, így idén tovább fejlődhetnek a vasi vizek – jelentette be Puskás Norbert. Jelenleg a szerződéskötési folyamat vette kezdetét és sikeres pályázat megvalósítása esetén 2024.év végére minden tervezett beruházás elkészülhet. 

Az előzőekben felsorolt tavakon, illetve folyószakaszon és közvetlen környezetükben a kisléptékű infrastrukturális beavatkozások elősegítik az érintett településkép javítását, valamint a térségben élő lakosság és az oda érkező turisták rekreációs lehetőségeit is bővítik. A tervek szerint a felsorolt horgászvizek mellett utak, parkolók, rézsűk, horgászhelyek, valamint padok, pihenő helyek, mozgáskorlátozott horgászhelyek, tábori illemhelyek, rendezvényterek, szalonnasütők, információs táblák épülnek és további jóléti fejlesztések valósulnak meg.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában