Együtt

2023.01.16. 19:19

Közös imádság az ökumenikus imahéten Szombathelyen

Közös imádságra buzdítanak az ökumenikus imahéten Szombathelyen.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Több évtizedes hagyományra tekint vissza, hogy Szombathelyen a történelmi egyházak képviselői megtartják az ökumenikus imahetet - mondta el Jakab Bálint református lelkész. Idén vasárnap kezdődött és péntekig tart az egyházi eseménysor, hétfőn a szombathelyi református templomba várták a keresztény híveket, ahol Horváth József katolikus plébános prédikált.

Megtudtuk, az imahét anyagát az Amerikai Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa állította idén össze, annak központi igéje Ézsaiás könyvéből így hangzik: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”.

"A mostani imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a rasszizmus és a háború kapcsán. Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, amelyet az uralkodó körök a maguk javára használnak. Nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk" - idézte dr. Veres András katolikus megyés püspök és Steinbach József református püspök imahét alkalmából kiadott nyilatkozatát Horváth József, hozzáfűzve: mindez nem megy magától, meg kell tanulnunk. Szólt arról is, Magyarországon 1921-ben jött létre az Aliansz-imahét, ahol együtt imádkoztak reformátusok, baptisták, evangélikusok és metodisták, az Evangéliumi Világszövetség már 176 éves múltra tekint vissza. 

- Az egység az Isten műve, felejtsük el, hogy azt mi hozzuk létre - hangsúlyozta zárógondolatában a plébános, egyben az Istennel való együttműködésre buzdított.  Az imahét szombathelyi programsorában kedden 18 órától az evangélikus templomban, szerdán a baptista imaházban, pénteken a Jézus Szíve (zárda)  templomban várják a híveket. Csütörtökön a Székesegyházban a katolikus, az evangélikus és a református püspök prédikációja is hallható lesz.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában