Körkép

2023.01.12. 19:15

Lázár János Celldömölkön, Vépen, Kőszegen és Sárváron is tárgyalt - Útfejlesztések és a tömegközlekedés javítása is cél

Celldömölkön, Vépen, Kőszegen járt csütörtöki munkamegbeszélései során Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter, majd Ágh Péter államtitkárral közösen fórumot is tartott Sárváron.

Tömböly Ágnes

Forrás: Ohr Tibor

Lázár János támogatása Celldömölk középületein régóta láthatók: annak idején, amikor a kolostorépület felújításáért lobbiztak, Lázár János volt, aki Miniszterelnökséget vezető miniszterként a projekt mellé állt, és a kormány révén a szükséges forrásokat biztosította a felújításhoz. De a celldömölki járási hivatal épülete is abban az időszakban szépülhetett meg, amikor Lázár János a járásokért felelt – mutatott rá Ágh Péter államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője a celldömölki sajtótájékoztatón.

Az úthálózat korszerűsítése, a járdák megépítése, a belvízkezelés – valószínűleg ezek azok a problémák, amiket Celldömölkön, Hódmezővásárhelyen és Makón is mondanának a választópolgárok, és amely területeken előrelépést várnak – összegzett az építésügyekért is felelős miniszter, Lázár János. - Az elmúlt 12 esztendőben 283 milliárd forintot fordítottunk Vas megye úthálózatának korszerűsítésére – húzta alá. A jövőbeli tervek kapcsán pedig megtudtuk: - Szombathelyen egy nagy elkerülő megépítése, Körmend és Szombathely összekötése négysávos úttal, valamint Kőszeg és Szombathely összekötése négysávos úttal – ez a három kiemelt program tartozik a minisztériumomhoz , és ezzel foglalkozunk – emelte ki Lázár János, aki bejelentette: miniszteri hatáskörben forrást rendel a kemenesaljai fővárost átszelő főút Mol benzinkút és városhatár közötti szakaszának rendbetételére.

Ezután Vépen, az agráripari szakképzési centrumban tett látogatást, majd Kőszegen Miszlivetz Ferenccel, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatójával találkozott a miniszter. A mintegy másfél órás szakmai egyeztetésen részt vett Ágh Péter és Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár is. Miszlivetz Ferenc úgy értékelt: - Lázár János csütörtöki látogatása után egyértelművé vált: a kormány a tudomány, a doktori, posztdoktori felsőoktatási képzés terén, ráadásul nemzetközi keretek között megvalósuló komplex fejlesztés mellett teszi le a voksát, amelynek hatalmas jelentősége van.

Forrás: Ohr Tibor

- Bejártuk a Fő tér és a Jurisich tér fejlesztési helyszíneit. Megfordultunk a városházán, megtekintettük az állami tulajdonú épületeket, és benéztünk a Szent Jakab templomba, ahol a legújabb talált tárgyakat is megmutatták – ezt már Básthy Béla polgármester mondta el lapunknak. - Ágh Péter államtitkár úrról tudtuk, hogy nagyon felkészült Kőszegből, de nagyon jól esett látni, hogy miniszter úr is mindent tud rólunk – tette hozzá a városvezető.

- A fejlesztésekről és a mindennapi problémákról is kérdezett Lázár János – erről már Kondora István polgármester beszélt a sárvári látogatás kapcsán. Szóba került a helyi ipari parkhoz vezető új út építésének fontossága, a Nádasdy-vár turisztikai célokat szolgáló felújítása és a Bécs-Sopron-Balaton út fejlesztése is – tudtuk meg.

A vasi látogatás végén Lázár János Ágh Péterrel közösen tartott fórumot a Sárvár Arénában, ahol Majthényi László és Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés vezetői mellett jellemzően Észak-Vas vármegye polgármesterei vettek részt, a moderátor Fonyó Roberta volt. A szomszédban zajló háborús konfliktus miatti kihívások, az energiaáremelés miatt megnövekedett országot sújtó anyagi terhek, továbbá az azok miatt leállított állami beruházások is témát adtak a beszélgetés során. A közlekedésfejlesztési célok kapcsán Lázár János arra hívta fel a figyelmet: naponta négymillió ember ingázik Magyarországon. Egyik fontos céljuk a falvak megtartó erejének növelése érdekében, hogy valamennyi járási székhely 30 perc alatt elérhető lehessen tömegközlekedési eszközzel. Emellett megyebérletet bevezetését tervezik, amivel – a budapesti bérlethez hasonlóan – olcsón, valamennyi tömegközlekedési eszköz használható lenne. Kérdésre a miniszter beszélt arról is, prioritást kap a harmad- és negyedrangú utak javítása a jövőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában