Nem csak kutyák kóboroltak el

2023.01.02. 16:57

Még egy emu is elkóborolt szilveszterkor - Megriadtak a tűzijátékozás miatt, világgá mentek a kutyák, a lovak

Idén is több tucat kutya kóborolt el vármegyénkben a szilveszteri tűzijátékozás miatt. A vasi állatvédő szervezetek úgy tapasztalják, a mikrochipes rendszer és a közösségi oldalak együttes jótékony hatása, hogy a legtöbb állat órákon belül visszakerült a gazdájához. Kiemelték: nem csupán a kutyákra vannak rossz hatással az erős fények és hangok szilveszterkor, ezt mutatják az elpusztult galambok, valamint az, hogy lovak és még egy emu is szélnek eredt.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

Vas vármegyében idén egyedül az Állatvédők Vasi Egyesületének menhelyére kerültek a szilvesztert követően kutyák, összesen négyen. Kettő közülük már hazakerült, ketten viszont jelenleg is az egyesületnél vannak – egyikük Bük környékéről, chip nélkül érkezett hozzájuk, a másikuk Gencsapáti térségéből, róla lemondtak a gazdák – tudtuk meg Vértesi Andreától. Az egyesület elnökétől tudjuk, hogy idén összesen 25-30 bejelentésük érkezett és 15 alkalommal volt szükség arra, hogy chipet olvassanak. A gencsapáti Parányi Állatvédő Civil Szervezet elnöke, Németh-Horváth Anita elmondta, január 1-jén ügyeletet tartottak, ezalatt két bejelentés érkezett hozzájuk: egy Egyházasrádócról, egy pedig Toronyból.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

A Fekete István Állatvédő Egyesület gondozásába idén egyetlen kutya sem került, bár több bejelentést is kaptak szilveszterkor és újév napján is. Az állatvédő szervezetek elnökei egyetértenek abban, hogy a közösségi média nagyban növeli az állatok mielőbbi hazajutásának esélyét. A megosztásoknak köszönhetően gyorsan terjed az információ az interneten. Hozzáteszik: egyelőre nem minden kutya talált haza, az év első hetében még találkozhatunk elkóborolt állatokkal. Fontos azt is kiemelni, hogy a szilveszteri tűzijátékozás nem csak a kutyákban okoz riadalmat. A KISZ-lakótelepen elpusztult galambokat találtak az év első reggelén és több helyen eltűntek a madarak az etetők környékéről. Máshol több ló, valamint egy emu is elkóborolt. Az állatvédők hálájukat fejezik ki a civil segítők felé, akik a chipolvasásban és az állatok befogásában, elhelyezésében is a segítségükre voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában