Vízállás

2023.01.25. 09:42

Fotókon és videón is mutatjuk, meddig emelkedett a Rába vízszintje Körmendnél - frissítve

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

Megemelkedett a Rába vízszintje, ma hajnalban 186 centiméteren tetőzött a folyó Körmendnél. Ha a meteorológiai előjelzések beválnak, akkor lassú, de egyenletes apadásra számíthatunk a következő napokban. Hétfőn dél-kelet felől újabb csapadék érte el a Rába vízgyűjtőjét, amely csak lassan mozgott délnyugati irányba, így gyakorlatilag kedd délig váltakozó intenzitással, de folyamatosan esett az eső.  A csapadékterhelés ezúttal is inkább a Rába folyót érte. 

A folyó felső és középső részvízgyűjtőkön 10-15 mm, az alsó (határmenti) részvízgyűjtőn pedig 15-25 mm közötti mennyiség hullott 24 óra leforgása alatt.  A Rába mellékvízgyűjtői tekintetében egyedül a Strém határmenti térségében volt 10 mm csapadék. A Gyöngyösön, Pinkán, Répcén csak jelentéktelen 1 - 5 mm közötti mennyiségek hullottak. Ezt követően számottevő csapadék nem érkezett a vízgyűjtőre. 

A lehullott csapadék hatására a folyó áradni kezdett, de fokozatot elérő, vagy azt megközelítő vízállások ebből sem alakultak ki (ahogy a január 15-18. között hullottakból sem). Szentgotthárdon az összesen 80 centiméteres vízszintemelkedést követően január 24-én 17 órakor 58 centiméterrel tetőzött a Rába. Majd egyenletesen apadni kezdett, január 25-én 10 órakor -16 centiméter volt a vízállás. 

A körmendi vízmérce szelvényben 1,6 méteres vízszintemelkedést követően szerdán hajnali 4 órakor 186 centiméterrel tetőzött a folyó, aztán apadni kezdett. Tíz órakor már 10 centiméter körüli apadás volt tapasztalható. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban változó felhőzet mellett télies idő várható. Számottevő csapadékot nem jeleznek előre a Rába vízgyűjtőjére, bár egy-egy napon előfordulhat hószállingózás. Ha a meteorológiai előrejelzések beválnak, akkor a Rába folyón lassú, de egyenletes apadásra számíthatunk a következő napokban - tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában